Essay: Op zoek naar zeldzame planten op de rits – Parbode Sneak Peek
Vaak zeggen mijn vele zonen, die allen in België wonen: ‘Papa, wat doe jij toch in dat Suriname van je… daar is toch niks om te doen?’. Nou ja, het is het land van hun mama, ze komen er ook wel vaak, maar telkens keren ze na een paar weken snel terug naar hun bekende westerse wereld. Ze weten best wel waarom hun vader hier verblijft: papa houdt van de natuur, het bos, de planten en de vogels, en van de vele volkeren hier en hun culturen.
Door Dominiek Plouvier
Het multiculturele van Suriname waarderen ze ook wel heel erg, ze zijn immers allen van gemengd bloed, en kennen het – vaak latente – racisme maar al te goed in Europa. En toch zijn ze liever daar in België dan in dit Suriname… het land van hun moeder. Daar hebben ze meer ‘te doen’.
Maar goed, ik verveel me hier nooit; de laatste maanden ga ik vaak planten kijken op een rits achter bij mij, een oude schelprits in de Jonge Kustvlakte, geen idee hoe oud die is, enige tienduizenden jaren of minder dan 10.000 jaar? Ik moet het eens gaan opzoeken; in elk geval vrij recente (in geologische tijd dan) zandafzettingen van de zee, bovenop kleilagen. Tot mijn verbazing zie ik op de rits vele planten die ik elders in de meer zwampgedeelten niet zie. Vele van de bomen en struiken op de rits ken ik van het Zanderijgebied, ongelooflijk toch? Hoe zijn die hier dan terechtgekomen op die zandritsen, volledig omgeven door zwamp- en drasbos?
Lees dit artikel in het augustus/september-dubbelnummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren