Essay: Over gemene opmerkingen – Parbode Sneak Peek
In onze Surinaamse samenleving lijken hatelijkheden de laatste tijd schering en inslag te zijn. Gemene opmerkingen, online en in het dagelijks leven, kunnen uit alle hoeken komen; het denkniveau, maar vooral het karakter van een persoon spelen in deze een belangrijke rol. Met het denkniveau wordt niet verwezen naar scholing en/of ontwikkeling, maar naar de mentale volwassenheid.
Het is opvallend hoe men op de allerhoogste niveaus in ons land gemeen kan doen tegen anderen en hen niets gunt. Dat iemand geschoold is, ongeacht de sociale klasse en status van een persoon, wil niet zeggen dat hij rationeel kan redeneren. Noch zal dit überhaupt de garantie bieden dat een persoon beleefd, aardig, open of ruimhartig kan zijn. Dagelijkse verantwoordelijkheden; ja, dat heeft een ieder. Doelen stellen en realiseren, geconfronteerd raken met verschillende typen mensen en situaties, het leven structuur geven, tijd vrijmaken voor het sociale en nog veel meer.
Het is niet altijd even eenvoudig als het lijkt. En niet omdat dit niet op bijvoorbeeld Facebook staat of omdat er niet geklaagd of gemopperd wordt, wil het zeggen dat het altijd even gemakkelijk is om op een mentaal volwassen manier te handelen.
Het gaat hierbij om de groep personen die getypeerd worden als optimisten. Pure zelfcontrole en vertrouwen in de Voorzienigheid en zichzelf, houdt in dat iemand in staat is rationeel te handelen en objectief te zijn, met het inzicht negativiteit waar te nemen en bewustzijn dat er elk moment wel iets onaangenaams kan gebeuren, in een situatie waarbij er een andere reactie wordt verwacht van iemand. Een persoon met een positieve instelling heeft vaak een goede, rustgevende invloed op personen die zich in de (directe) omgeving bevinden van een optimist.
In tegenstelling tot mensen met een energieke uitstraling, zijn er personen beladen zijn van negatieve energie en een ander geen succes en geluk wensen. Dit zijn energievreters.
Het valt meestal wel op dat het steeds dezelfde mensen zijn die iets gemeens zeggen of altijd negatief commentaar leveren. Alles wat een ander (beter) doet, is verkeerd. Een schouderklopje of compliment krijgen van zo’n persoon is dan ook uitgesloten.
Personen met dit gedragsvertoon worden getypeerd als ‘onzeker’ en/of ‘narcistisch’. Achter dit gedrag schuilt namelijk een groot minderwaardigheidsgevoel en laag zelfvertrouwen. Om dit te compenseren zal de narcist zichzelf ophemelen, smachtend naar bewondering. De bedoeling hiervan is om zijn gevoel van leegte en onzekerheid te onderdrukken.
Het hele artikel is te lezen in het oktobernummer van Parbode.