Essay: What about de andere veroordeelden in het Decemberproces? – Parbode Sneak Peek
Op de lijst van Decemberverdachten stonden 25 namen. Een deel van deze verdachten is nu veroordeeld. De rest slaakte een zucht van verlichting na vrijspraak. In de hetze rond de veroordeling van moordverdachte Desi Bouterse, lijken de namen van medeplichtigen in het niet te verdwijnen. Hoofdverantwoordelijkheid weegt nu eenmaal zwaarder dan die van de handlangers. Dus in elke krantenkop prijkt de naam Bouterse. Maar ‘Baas’ handelde niet alleen.
Tekst Welmoed Ventura
Noch voor de hoofdpersoon Desi Delano Bouterse, noch voor de overige veroordeelden werd gevangenneming gelast. Maar ‘recht voor één, recht voor allen’ geldt blijkbaar alleen in de rechtszaal. In de media zijn de overige veroordeelden niet zo zichtbaar. Benny Brondenstein, Ernst Gefferie en Iwan Dijksteel kregen elk 15 jaar celstraf; Stephanus Dendoe, Kenneth Kempes en Luciën Lewis 10 jaar voor hun aandeel in de marteling en executie van vijftien critici van het bewind van Desi Bouterse in december 1982. Toch hoor en lees je er betrekkelijk weinig over. Een stuk geschiedenis verwordt tot een versimpeling van gebeurtenissen omdat die werden geleid door die ene hoofdpersoon die nu de macht weer heeft als gekozen president. Gaat de rest in de media relatief vrijuit?
Bang of onverschillig
Wie ze niet kent, van gezicht, van naam, zou zomaar ergens gezellig een borreltje met een van ze drinken. Zelfs in onze kleine samenleving. Of juist, want ‘oompie’ is toch altijd een aardige buurman geweest? Beseft de barman die hem zijn dyogo en portie nasi brengt, wie hij is en wat hij gedaan heeft? Of is die te jong, om de namen te kennen, van Bouterses handlangers en medeplichtigen, of die namen te relateren aan die akelige 8 december ‘82? Of haalt men zijn schouders op, we moeten vooruit, er zijn al genoeg problemen in ons land die om een oplossing schreeuwen. De economische noodkreet, overstemt per slot van rekening luidkeels de schreeuw die het tij van moreel verval wil keren. Maar ook zijn sommigen bang, nog steeds doodsbang. Op websites van media die aandacht besteden aan de vreselijke gebeurtenissen van 8 december ‘82, staat steevast nadrukkelijk een lijst van de vijftien slachtoffers van 8 december. Zijn de media ook bang of onverschillig, of te veel gefocust op welke naam verkoopt? Vrijwel elk zoekwoord levert een reeks krantenkoppen en andere titels met Bouterse erin. Vooral in Nederland. Zelfs als de trefwoorden luiden: ‘medeplichtigen 8 december’. Sporadisch besteden media, zoals nickerie.net en nos.nl, wel duidelijke aandacht aan deze namen die in de vergetelheid lijken te raken. Anoniemen hebben de Wikipedia van een redelijk uitgebreid verhaal over ‘December’ voorzien.
Lees het hele artikel in het aprilnummer van Parbode