Etnische bank
Binnen twee jaar komt er in Suriname een bank van en voor Afro-Surinamers en Inheemsen, schrijft de Ware Tijd vandaag. De meerderheid van de aandelen moeten in handen van deze twee etnische groepen komen, die tegelijkertijd ook de belangrijkste doelgroep vormen. Het gaat verder een ‘normale’ commerciële bank worden.
Toen we dit bericht vanmorgen bij het krantenoverzicht op de radio hoorden, dachten we even dat we het niet goed gehoord hadden. Het zal toch niet, in een multiculturele samenleving, dat je zo expliciet twee bevolkingsgroepen eruit pikt om een eigen bank te beginnen op basis van hun etnische achtergrond? Natuurlijk snappen we best dat je achtergestelde groepen een stimulans wil geven, maar is dit de manier? En wie bepaalt trouwens of je Afro-Surinamer bent of niet? Zijn moksi’s ook welkom?
Volgens initiatiefnemer Armand Zunder is het de genoemde etnische groepen nog steeds niet gelukt te sparen of met behulp van een lening een eigen bedrijf op te starten en daarmee een inkomen te verwerven. En dus moeten deze groepen nu hun eigen bank gaan beginnen.
Misschien zou het zinvol zijn om eerst meer onderzoek te doen naar achterliggende patronen en omstandigheden. Waarom is het (het merendeel?) van de Afro-Surinamers en Inheemsen niet gelukt om te sparen of te lenen? En waarom is een ‘eigen’ bank de oplossing? Want dat heeft Zunder nog niet duidelijk gemaakt. Op dit moment lijkt zijn plan vooral op etnische stemmingmakerij.