Europa boosdoener bij ontbossing
Houtkap is al lang niet meer de grootse oorzaak van ontbossing. Die eer gaat tegenwoordig naar de consument, die om steeds meer landbouwproducten vraagt. Vooral rundvlees, leer, palmolie en soja worden op grote schaal in de tropen verbouwd om te voldoen aan de wereldwijde vraag naar voedingsmiddelen, dierenvoeder, schoenen, biobrandstoffen en allerlei afgeleide producten.
Bovendien vindt naar schatting de helft van deze ontbossing illegaal plaats, zo blijkt uit Gestolen goederen: de medeplichtigheid van de EU aan illegale ontbossing in de tropen, hetdit voorjaar verschenen rapport van de organisatie FERN, die de betrokkenheid van de Europese Unie bij de bossen volgt. Een kwart van de wereldhandel in deze illegaal verbouwde landbouwproducten is bestemd voor de Europese Unie; Nederland behoort bij de grootste importeurs. Tussen 2000 en 2012 werd hiervoor gemiddeld elke twee minuten een voetbalveld bos illegaal gekapt.
Uit het rapport blijkt dat ruim de helft van deze landbouwproducten afkomstig is uit Brazilië, waar ongeveer negentig procent van de ontbossing illegaal is. Brazilië is de belangrijkste producent van soja en vlees, waarvoor in het bijzonder decerrado het moet ontgelden, het savanneachtige binnenland van Brazilië met een zeer hoge biodiversiteit. Meer dan zestig procent van de cerrado is al omgezet in akkerland. Ook het zuidelijk deel van de Amazone heeft het zwaar te verduren. Naast Brazilië hoort ook Paraguay bij de landen waar veel grondstoffen vandaan komen, vooral soja. De illegale ontbossing leidt niet alleen tot vernietiging van het milieu, maar ook tot toenemende corruptie, geweld en schending van mensenrechten. Wie illegale ontbossing probeert tegen te gaan, wordt regelmatig bedreigd, aangevallen en zelfs vermoord.
Meer berichten over de regio? In Parbode elke maand een overzicht van het belangrijkste nieuws uit Zuid-Amerika.