Europa in shock: Brexit-kamp wint. Wat nu?
Het is officieel: de Britten stappen uit de Europese Unie (EU). Een historische gebeurtenis, want het Verenigd Koninkrijk is het eerste land dat de EU verlaat. Voorstanders van de EU zijn bang dat deze uitslag het begin is van een uiteenvalling van de unie. Nigel Farage, leider van de UK Independance Party: “Laat 23 juni de geschiedenis ingaan als onze onafhankelijkheidsdag”.
De Britten hebben met 51,9 procent vóór een Brexit gestemd tijdens het referendum. De opkomst was hoog: 72,2 procent. In het Verenigd Koninkrijk zijn de meningsverschillen groot. De meerderheid van Schotland en Noord-Ierland stemde tegen, terwijl het Brexit-kamp goed scoorde in Engeland en Wales. Premier David Cameron heeft zijn aftreden aangekondigd. Zijn positie als voorstander van het ‘blijfkamp’ was wankel geworden.
Maar de grote vraag is: hoe gaat het nu verder? Hoewel het land uit de EU stapt, moet het land nog wel een lange procedure ondergaan. Er zitten diverse regels aan vast voordat het vertrekkende land onafhankelijk is.
Het Verenigd Koninkrijk zal onder andere moeten onderhandelen met de 27 overgebleven EU-lidstaten over een scheidingsovereenkomst. Deze overeenkomst bepaalt namelijk wanneer de nieuwe relatie tussen de EU en het vertrekkende land ingaat. Hier staat ook in hoe er een einde komt aan de Europese regelingen van het vertrekkende land, en hoe de relatie eruit zal zien in de toekomst. Tijdens de onderhandelingen moet het Verenigd Koninkrijk zich houden aan de Europese wetten en regels. Maar zij mag niet bij de EU-vergaderingen over de scheiding zijn.
Moeilijkheden
Er zijn een tal van problemen die kunnen ontstaan tijdens dit scheidingsproces. Omdat het de eerste keer is dat een land de EU verlaat, is het nog maar de vraag of alles soepel zal verlopen. Alle oude en nieuwe afspraken van het vertrekkende land en de EU moeten juridisch worden vastgelegd. Daarnaast moet het Verenigd Koninkrijk nieuwe nationale wetten maken, omdat die eerst Europees geregeld waren. De vraag is of de Britse politici hier uit zullen komen. Ook moeten er nieuwe internationale afspraken en een berg handelsverdragen worden gemaakt. Stel dat dit allemaal lukt, dan moeten de 27 overige EU-lidstaten hun onderlinge afspraken accepteren.