Evenemententoerisme stimuleert de hele sector
Suriname biedt tal van mogelijkheden voor toeristen op het gebied van cultuur, natuur en erfgoed. Maar een nieuwe invalshoek prijkt aan de horizon: evenemententoerisme. Organisators van Salsuri, Surifesta en het Suriname Jazz Festival weten dit al langer.
Organisator Mequillo Pang Atjok van Salsuri: “Een salsafestival kan je overal organiseren, waarom zouden mensen daarvoor naar Suriname komen? Omdat Suriname meer te bieden heeft; natuur, cultuur en fantastisch eten. Wanneer je dit combineert met een festival als Salsuri, krijgen salsaliefhebbers opeens een goede reden om naar Suriname te komen. We combineren Salsuri met een trip naar het binnenland. Het festival begint op woensdag met een pre-party, maar wie eerder komt, kan via ons een binnenlandse tour doen.
Alles-in-één
Pang Atjok is ervan overtuigd dat het de festivalgangers zo gemakkelijk mogelijk moet worden gemaakt. “Dat kan door alles-in-één-pakketten samen te stellen. Vorig jaar betaalden mensen uit Curaçao bijvoorbeeld 560 USdollar voor de combinatie van vijf nachten in Hotel Krasnapolsky, de vlucht van en naar Suriname en het festival.”
Bij Salsuri 2010 wil de organisator graag een extra component toevoegen: “Ik wil een culinaire tour aanbieden. Afgelopen jaar hadden we een groep van 25 man uit de Antillen. Zij vroegen steeds waar ze lekker konden eten. Een culinaire tour is voor hen dus ideaal. Stel je voor: iedere avond van het festival ga je ergens anders eten, de eerste dag Creools, dan Hindostaans, Javaans en Chinees. Op die manier kunnen onze bezoekers kennis maken met het eten in Suriname.” Hij vervolgt: “We hebben eigenlijk twee doelstellingen. Ten eerste willen we de Latijns-Amerikaanse podiumkunsten bevorderen in Suriname, maar daarnaast willen we Suriname positioneren als vakantiebestemming bij onze doelgroep.”
Uniciteit
Karen Tjon Pian Gi, Marketing- en Promotiemanager bij Stichting Toerisme Suriname (STS), noemt de aanpak van Pang Atjok professioneel. “Hij is zich bewust van buitenlandse toeristen en hij weet hoe de promotie moet geschieden. Ann Hermelijn, een van de organisators achter het Suriname Jazz Festival (SJF) en Surifesta, weet ook hoe het werkt. Zij organiseert niet vanachter het bureau, maar trekt er ook op uit om contacten te leggen. Beide organisaties weten wat de bezoeker wil.” Zelf zegt Hermelijn hierover: “Bij evenementen gaat het om mensen-management. Je bent bezig met dingen die mensen raken, dat kan niet vanuit kantoor.” Ook Hermelijn haalt de meerwaarde van haar festivals uit Suriname. “Surifesta vindt plaats rond de jaarwisseling en bestaat uit allerlei losse activiteiten. In die periode zijn er al tal van activiteiten en daarop hebben we verder gebouwd. Het is een stuk cultuur dat wij verder aangewakkerd hebben, naar het idee van toenmalig minister van Toerisme Dick de Bie. Hij bedacht dat er meer kon worden gedaan met de festiviteiten rond oudjaar.”
Veel muziekstijlen
Ook het Suriname Jazz Festival (SJF)haalt haar uniciteit uit Suriname. “Suriname kent zo veel muziekstijlen die in jazz kunnen worden verwerkt, dat het echt cultuurjazz wordt. We willen de sector stimuleren en onder andere jongeren steunen om een Surinaamse stijl te ontwikkelen. Het trekken van buitenlandse toeristen is nog geen hoofddoel van het festival. Er is ook geen geld om grote artiesten over te laten komen, maar we mikken op de ontwikkeling van jazz in Suriname. Ik heb bij Surifesta, waar we al veertien jaar mee bezig zijn, gemerkt hoe evenemententoerisme en cultuur beginnen te leven. Maar hiervoor moet het kader wel worden gevormd. Bij het SJF zijn we daar onder andere mee bezig door jong talent te stimuleren en hen een plek te bieden op het jeugdpodium. Bezoekers beseffen dat dit óók jazz is, de jongeren worden dan als het ware ambassadeurs van de Surinaamse jazz. En met ambassadeurs is er marketing naar buiten mogelijk. Als je het festival wilt koppelen aan buitenlandse toeristen, moet je er wel vroeg bij zijn en is er een goede planning nodig. Tjon Pian Gi: “Internationale bezoekers bedenken niet dat ze de volgende dag naar Suriname willen vliegen. Ze plannen hun reis al maanden van tevoren, zeker bezoekers uit Nederland die ruim zestig procent van de buitenlandse toeristen in Suriname vormen.” Tjon Pian Gi stelt dat het uitblijven van een volledige evenementenkalender een van de grootste uitdagingen voor het Surinaamse evenemententoerisme is. “Het is belangrijk dat Suriname een agenda aanbiedt waarop toeristen zich kunnen richten. We streven ernaar zo’n agenda te maken, met precieze data van feesten en festivals. Buitenlandse bezoekers kunnen dan ver van tevoren zien wat Suriname te bieden heeft, ze kunnen hun reisdata hierop afstemmen. Wie bijvoorbeeld rondreist door de Guyana’s, weet dan wanneer hij voor een bepaald feest in Suriname moet zijn”, aldus Tjon Pian Gi.
De huidige jaarkalender van STS noemt wel een aantal activiteiten, maar sommige data zijn niet nader gespecificeerd dan ‘eind oktober’. Een ander probleem is dat veel evenementenorganisatoren op korte termijn hun activiteiten plannen, waardoor data lang onbekend zijn. Op dit punt vormen de organisatie van Surifesta, het Suriname Jazz Festival en Salsuri ook een uitzondering. “We zijn altijd een jaar bezig met voorbereiden”, vertelt Pang Atjok. “Direct na het festival in november vorig jaar zijn we begonnen met de 2010-editie. We willen Salsuri ieder jaar weer spannend maken en iets origineels toevoegen. Dit jaar doen we bijvoorbeeld een riviercruise. Met driehonderd festivalgangers zullen we feesten op de oude Ponton die vroeger heen en weer voer tussen Paramaribo en Commewijne. Dit soort dingen moet je op tijd regelen.”
Wandelmars
Denkend aan evenemententoerisme, ziet Pang Atjok tal van mogelijkheden voor Suriname. Niet alleen de georganiseerde festivals als Salsuri en Surifesta lenen zich ervoor, bepleit hij: “Neem de wandelmars, die is uitermate geschikt als evenement voor buitenlanders. Het is toch hét Surinaamse carnaval, mensen dossen zich uit en er worden allerlei andere activiteiten georganiseerd. Dit jaar liep er een groep uit Curaçao mee, die de laatste avond ook een show gaf op Berg en Dal. Er zijn nu al hotspots van Telesur langs de route, waar meer te zien is dan op andere plaatsen. Deze punten zou je aan kunnen kleden voor buitenlandse toeristen. Overdag kun je tripjes organiseren en ’s avonds verzamel je bij een hotspot, waarnaast je weer een culinair pakket aan kunt bieden.
“De wandelmars garandeert gewoon vier dagen entertainment. Verder kan je denken aan filmliefhebbers die naar het filmfestival komen of avonturiers die liever de Savannerally volgen. Bezoekers van de Savannerally zijn wellicht meer geïnteresseerd in een survivaltour dan Salsaliefhebbers. Het Surinaamse evenemententoerisme kan nog veel verder ontwikkelen. Vijf jaar geleden werd ik uitgelachen omdat ik toerisme en evenementen wilden linken. Maar iedereen is er bij gebaat, we verdienen er allemaal aan.”
Visumbeleid
Niet alleen de afwezigheid van een goede evenementenkalender speelt de toeristische sector in Suriname parten. Een andere reden waardoor het aantal buitenlandse bezoekers beperkt is, is het visumbeleid. STS’er Karen Tjon Pian Gi: “Het visum is een bottleneck voor het toerisme, omdat Suriname niet overal ambassades heeft zitten. Een Duitse toerist moet bijvoorbeeld naar de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat, en die zit helemaal in Nederland. Of hij moet zijn paspoort daarheen opsturen, maar de kosten zijn voor eigen rekening en het brengt ook een risico met zich mee. In Duitsland zitten potentiële toeristen, maar het visumbeleid vormt een knelpunt voor deze mensen.”
STS pleit daarom voor een toeristenkaart voor het reguliere visumtarief, die gewoon bij aankomst op Zanderij kan worden ingevuld. “Dit zal de toeristische sector in Suriname zeker ten goede komen.”