Ex-dc Remie Tarnadi: ‘Er wordt van je verwacht dat je alles kan doen’ – Parbode Sneak Peek
Het district Coronie heeft potentie op zowel agrarisch als toeristisch gebied, alleen wordt deze niet ten volle benut. Dat vindt Remie Tarnadi, die als volksvertegenwoordiger en als burgervader op zijn eigen manier een bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van dit district.
Tekst Aidy Agodeba
Remie Tarnadi (52) keerde na zijn studie in Paramaribo op 19-jarige leeftijd als leerkracht terug naar zijn geboortedistrict Coronie. Later werd hij schoolhoofd van een lagere school en jaren daarna maakte hij de overstap naar een muloschool waar hij het vak wiskunde verzorgde. Hij was ook sociaal-maatschappelijk actief, hielp met de oprichting van een voetbalvereniging en zat in een toneelvereniging.
Naar zeggen van Tarnadi heeft hij tijdens zijn periode als leerkracht geen noemenswaardige problemen gekend met het onderwijs in Coronie dat momenteel vier lagere scholen, een mulo- en een lbo-school telt. Er waren voldoende leerkrachten en vrijwel alles was aanwezig om de kinderen onderwijs te geven. Wat wel een probleem vormde was de trek van de studenten na afronding van de muloschool naar Paramaribo. Na jaren kwam er verandering in die situatie toen scholieren in hun district konden blijven en naar Nickerie afreisden voor vervolgonderwijs. “Nu zijn er dagelijks drie bussen die studenten vervoeren naar Nickerie. Dit heeft voor de ouders wat druk op de kosten weggenomen. Het is dus een goede ontwikkeling geweest, want vaak als de studenten weg zijn voor studie komen ze niet terug”, vertelt Tarnadi. Hij pleit wel voor genoeg plaatselijke muloleerkrachten, daar het gros moet pendelen. Aangezien het onderwijsproces in gedrang komt als bussen uitvallen, hoopt hij dat districtskinderen die als leerkracht zijn afgestudeerd terugkeren naar het district. Naar zeggen van Tarnadi verschillen de schoolprestaties van Coronie niet veel van die van de andere districten. De scholieren hebben het vorig schooljaar goed gewerkt. “Coronie heeft door de jaren heen een betere positie weten te verwerven, maar het is altijd goed als we naar beter streven. We hebben niet zoveel barrières als bijvoorbeeld in het binnenland”, stelt Tarnadi die vindt dat onderwijs een samenspel moet zijn tussen leerlingen, leerkrachten en ouders.
Politieke carrière
Tarnadi’s politieke carrière begon in 1990, toen hij zich bij de Nationale Democratische Partij aansloot. “De meeste personen van Javaanse afkomst waren in die tijd aanhangers van de Nationale Partij Suriname. Bij terugkeer in mijn district zag ik de verpaupering en ik besloot toen om via de politiek een bijdrage te leveren. In feite was het Jules Wijdenbosch die mij vroeg de partij te ondersteunen.”
Lees het hele artikel in het januarinummer van de Parbode.
Nu ook digitaal abonneren mogelijk