Ex-wedstrijdzwemmer Marcel Nahar: ‘Door de SZB loopt Suriname veel medailles mis’- Parbode Sneak Peek
Als het aan ex-wedstrijdzwemmer en zwemcoach Marcel Nahar (65) ligt, is de Surinaamse Zwembond (SZB) hoognodig aan vernieuwing toe. Toen hij door de bond werd aangesteld als diplomaconsul, kwam hij veel pijnpunten tegen. Nadat hij deze punten uit bezorgdheid aankaartte, werd hij ontheven. “Ik ben monddood gemaakt.”
Marcel Nahar heeft een geschiedenis als succesvolle wedstrijdzwemmer. In de jaren 60 en 70 werd hij maar liefst acht keer kampioen op de 100 meter schoolslag. Ook staat hij in de boeken vereeuwigd als de eerste Surinamer die goud veroverde op de Koninkrijksspelen in 1967. Na zijn succes bleef hij actief rondom het bad als zwemonderwijzer, zowel in Suriname als Nederland. Toen hij hiermee stopte, bleef de goudkoorts bestaan, dus ging hij als gouddelver op zoek naar nog meer goud. In 2000 was hij tot zijn spijt genoodzaakt te stoppen: er werden aanslagen op hem gepleegd. Na twaalf jaar als goudzoeker te hebben geleefd, pakte hij daarom zijn carrière als zwemcoach weer op, in zwembad Oase. Met het aantreden van het bestuur Klein werd hij in 2016 benoemd tot Diploma Consul, toezichthouder op zwemexamens.
De SZB speelt de belangrijkste rol in het Surinaamse zwemmen. Alleen de SZB is erkend door het ministerie van Onderwijs, wat betekent dat de bond als enige examens mag afnemen en zwemdiploma’s kan verlenen. Volgens Nahar is dit geen probleem. “Zolang de bond de richtlijnen van de beschikking van het ministerie van Onderwijs, en die van de internationale en overkoepelende zwembond Fina, maar volgt.” Maar dat doet de SZB volgens hem niet. “Sinds 1988 zijn de statuten en het huishoudelijk reglement van de SZB nooit gelijkgetrokken met die van de Fina, terwijl ze dit elke vier jaar horen te doen.”Een gevolg hiervan is dat de zwemtechnieken die de leerlingen worden aangeleerd nooit zijn aangepast. Volgens Nahar loopt Suriname hierdoor veel medailles mis. “Hoe wil je nu dat een kind dat een verkeerde techniek heeft geleerd, internationale aansluiting gaat vinden? Zelfs Olympisch kampioen Anthony Nesty zei dat zijn slag moest worden bijgesteld in het buitenland, omdat hij hier de verkeerde techniek had geleerd.” Nahar was na zijn carrière als sportzwemmer tijdelijk actief als zwemonderwijzer in Nederland. Toen hij in 1975 terugkwam in Suriname, deelde hij als zwemonderwijzer en –coach de kennis die hij had opgedaan in een zwembad in Moengo. Daar boekte hij successen met zwemploeg AZM, die medailles behaalde zelfs tegen de grote clubs in Paramaribo.
Het hele artikel is te lezen in het aprilnummer van Parbode.