Excuses Nederlands slavernijverleden: geen punt maar komma? – Parbode Sneak Peek
In navolging van diverse Nederlandse steden en premier Mark Rutte, bood vorig jaar ook koning Willem-Alexander zijn excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden. Hij hield zijn historische speech tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden op 1 juli 2023, de start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Wie zeiden tot nu toe sorry en wat vinden burgers over de kwesties herstelbetalingen en excuses voor het slavernijverleden?
Tekst Redactie Parbode
Met de excuses van de Nederlandse koning en zijn verzoek om vergeving voor de rol van de Oranjes die honderden miljoenen hebben verdiend aan kolonialisme en slavernij, werd de rij van organisaties en personen die slavernij-excuses hebben aangeboden groter en prominenter.
Eerder waren er excuses van onder anderen premier Rutte namens de Nederlandse regering, burgemeester Femke Halsema namens de stad Amsterdam en burgemeester Ahmed Aboutaleb namens de stad Rotterdam. Er waren ook slavernij-excuses van vertegenwoordigers van de steden Den Haag, Middelburg en Vlissingen en de provincies Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. Voorts bood De Nederlandsche Bank (DNB) slavernij-excuses aan en erkende dat haar organisatie betrokken was bij slavernij in de jaren 1814-1863. Het geld waarmee DNB opgericht werd, is voor een deel verdiend met slavernij, DNB-bestuurders waren persoonlijk betrokken bij slavernijhandel, en bij de afschaffing van de slavernij betaalde DNB in opdracht van het Ministerie van Koloniën compensatie uit aan voormalige plantage-eigenaren.
Geen punt, maar een komma
De hamvraag is wat er nu zal gebeuren na de reeks van slavernij-excuses die zijn/worden aangeboden.
Lees verder in het julinummer van Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren