Exit Sital
Badrissein Sital is uit de gratie. Afgelopen week werd hij plotseling bedankt als voorzitter van de Stichting Nationaal Rijstonderzoeks Instituut (SNRI), zo lezen we vandaag op Starnieuws. Zijn plaats is inmiddels al ingenomen door Kardie Kartosoewito. Over de reden van deze ‘reshuffeling’ tasten we nog in het duister.
Enigszins duister was het verleden van Sital toch al. Zijn extreem linkse ideeën waren in de jaren ’80 zelfs voor legerleider Bouterse iets te dol. Sital werd ervan beschuldigd ‘een linkse coup’ voor te bereiden, en hij werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Uiteindelijk liet Bouterse hem na enkele maanden weer gaan en kwamen ze al snel weer nader tot elkaar.
Sital zou daarna de leiding gehad hebben over de gewapende volksmilitie die in oktober 1982 de opdracht had stakers te bedreigen, te intimideren en te mishandelen. Ook zou Sital lid zijn geweest van de Bloedraad, een groep die de Decembermoorden van 1982 voorbereidde door onder meer de dodenlijst op te stellen. Volgens een getuige was hij aanwezig in Fort Zeelandia, toen 15 critici van het militaire bewind op 8 december 1980 werden gemarteld en vermoord. Hij staat dan ook nog altijd op de lijst van verdachten in het gedwarsboomde 8-Decemberproces.
Wel of niet aanwezig, erg vindt Sital het in elk geval nog steeds niet dat 15 landgenoten zonder aanwijsbare reden op gruwelijke wijze zijn gemarteld en uiteindelijk vermoord. Alles was geoorloofd om het ‘revolutionaire proces’ te redden, vindt hij. Alle ophef over de moorden is ‘opgeklopt’ en Sital heeft bovendien helemaal geen tijd voor die dingen. En dat mag toch wel opmerkelijk heten. Geen wroeging, geen spijt, geen nieuwe inzichten, ook niet na ruim 30 jaar. Dat op zich zou al strafbaar moeten zijn. Maar ja, dan zou hij waarschijnlijk toch gratie hebben gekregen.