Fact Check: ‘Suriname had in 1994 hoogste inflatie ooit’ – Parbode Sneak Peek
We leven in een land van wilde verhalen. Op straat, in de krant, in het parlement: de ene ronkende bewering volgt de andere tori op. Maar kloppen die ook? Parbode onderzoekt elke maand een opvallende stelling.
Aanleiding?
Iedereen voelt het: elke maand worden onze inkopen bij de supermarkt duurder en duurder. Niet voor niets schat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de jaarinflatie intussen al tachtig procent bedraagt. Of in mensentaal: iets wat begin vorig jaar nog SRD 100 kostte, daarvoor moet je vandaag SRD 180 ophoesten. Bijna het dubbele.
Het is echter al wel eens veel erger geweest, zo zei parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings – Simons (NDP) toen ze enkele weken geleden te gast was in het praatprogramma To The Point op Apintie TV. “In het verleden hebben we eerder al erg moeilijke situaties meegemaakt. In 1994 is de koers van de dollar van 1,80 Surinaamse gulden naar 400 gulden gegaan. Dat is wat anders dan een verdubbeling. Dat jaar heeft Suriname zijn hoogste inflatie ooit meegemaakt”, beweerde Simons.
Waar komt haar verhaal vandaan?
Simons heeft – zoals elke Surinamer die de jaren negentig bewust heeft meegemaakt – de devaluaties en torenhoge inflatie van 1994 aan den lijve ondervonden. In een Nederlandse televisiereportage uit het jaar 1996 is te zien dat de politica in die tijd als arts werkte voor de overheid. Ze vertelt dat haar sterk gedevalueerde maandsalaris van de overheid in 1994 plots nog maar 50 Nederlandse gulden waard was, omgerekend zo’n 23 euro. “Met dat salaris kan je echt niks doen”, klaagt een op dat moment 42-jarige Simons.
Verder lezen? Het hele artikel staat in het februarinummer van Parbode.