Faya Lobi
Boeven
“Dag mevrouw, ik kom uw watertoevoer afsluiten”, zegt de SWM-medewerker die resoluut naar de meter loopt.
“Pardon?”
“Ik heb hier een rekening van 145 srd van een half jaar geleden, die heeft u niet betaald.”
“Maar ik woon hier pas twee maanden en heb alles keurig betaald en bij het SWM-loket zelfs gevraagd of er nog iets openstond.”
“Daar kan ik ook niets aan doen, dan moet u bij de SWM zijn.”
“Luister no, ik betaal iedere maand maar 9,60 srd, hoe kan er dan opeens een achterstallige rekening zijn van 145 srd? Dan heeft de vorige bewoner anderhalf jaar niet betaald. Hebben jullie zitten slapen of zo?”
“Dat weet ik ook niet hoor, ik doe alleen maar mijn werk. Maar weet u wat, als u nou voor twaalf uur betaalt, sluit ik het nog niet af.”
En dan sta je daar voor de keuze: betalen voor iets wat je niet hebt gebruikt of een leven zonder water. Op naar de SWM dus.
“Ja hoor, u moet echt betalen. En natuurlijk ook een boete van 42,50 srd omdat we u opnieuw moeten aansluiten”, zegt de dame achter het loket vriendelijk maar gedecideerd.
“Maar ik ben helemaal niet afgesloten!”
“Volgens mijn computer wel.”
De moed zakt in mijn schoenen. “Kunt u mij een specificatie geven van de rekening, hoe is dat bedrag van 145 srd ontstaan?”
“Nee, dat zit niet in mijn computer. Daarvoor zult u naar het hoofdkantoor moeten. Gaat u nou betalen of niet?”
Gedwee en gefrustreerd tel ik de bijna 190 srd neer. Afgescheept door een bureaucratische dame, als verlengstuk van een slecht functionerend en volgens mij corrupt staatsbedrijf. Bellen met het hoofdkantoor blijkt daarna zinloos, bij de SWM hebben ze heel wat kasten en muren waar je naar toe wordt verwezen. De beloofde telefoontjes terug komen natuurlijk nooit. Boeven zijn het, maar als klant sta je machteloos.
Het wordt tijd voor een ombudsman of -vrouw in ons land, waar klachten over het overheidshandelen serieus worden genomen. Maar dan wel eentje die niet vanuit de politiek wordt aangesteld, anders wordt hij of zij een verlengstuk van de klantenservice van de SWM, EBS, Telesur en al die andere misfunctionerende overheidsbedrijfjes. En blijf je als consument de dupe van hun falen. J