Fayalobi: Schrikkel Srefidensi – Parbode Sneak Peek
Tot nu toe is 2020 een erg onrustig schrikkeljaar met goede, maar vooral slechte veranderingen. Suriname viert deze maand 45 jaar Srefidensi, waarvan ik 23 heb mogen meemaken.
Tekst Lisanne Waridjan
Het valt me op dat de ontwikkelingen die we als onafhankelijke natie hebben meegemaakt, hand in hand gaan met de bewegingen die op economisch gebied hebben plaatsgevonden.
Toen ik in de kleuterklas zat, hadden we nog de Sf als munteenheid. Wanneer de bel ging, renden de leerlingen met guldens in hand of broekzak naar de kantine. Ze wilden daar voor in de rij staan om een zakje bami, nasi of roti te kopen, want de vraag was vaak groter dan het aanbod. Als hun klas ver van de kantine was, hoefden ze het sprintje niet eens te proberen.
Ik was zes toen in 2004 de SRD werd geïntroduceerd. Alle Sf’s in huis werden verzameld om bij de bank om te wisselen voor SRD’s. Natuurlijk hebben we een paar biljetten bewaard ter herinnering aan de tijd vóór de drie nullen werden weggeschrapt. Als kind dacht ik dat Sf 250 veel waarde had, maar dat bedrag bleek nu een kwartje waard.
Het tijdperk van de munten brak weer aan. Na school, vooral na een dagje gym, verzamelde je al je kwartjes, en kocht stroop- of melkijsjes bij het internaat om de hoek. Er woonde beneden een dame die ijsjes verkocht. Tijdens snoeppauzes liep je met een portemonnee vol muntjes om mee te kunnen doen met grabbelen of om een ‘Chubby’ van SRD 1 te kopen. In die tijd was de dollarwisselkoers best stabiel, ongeveer 1 op 2,75.
Lees het hele artikel in het novembernummer van Parbode