Fietsen: de duurzame oplossing in crisistijd! – Parbode Sneak Peek
Hoogblonde Nederlandse stagiaires, al fietsend zich een weg banend door ons chaotisch verkeer: was dit hier een jaar geleden nog een typisch straatbeeld, vanwege de COVID-19-crisis is dit tafereel als sneeuw voor de zon verdwenen. Maar hoewel er tegenwoordig aanzienlijk minder fietsers worden waargenomen, kiezen langzaamaan steeds meer Surinamers voor de tweewieler. Behalve de coronapandemie zit Suriname namelijk in een diepe economische crisis. Met benzineprijzen die de lucht in zijn geschoten naar boven de SRD 11 per liter, wordt de fiets voor velen een bittere noodzaak.
Tekst Lisanne Waridjan
Vincent Monkau (44) is algemeen directeur van fietsenbedrijf Surined. Hij bevestigt de opkomst van de fiets als transportmiddel. “Het fietsgebruik is de laatste jaren sterk toegenomen, vooral in de COVID-19-periode. De aankoop van fietsen is in deze periode behoorlijk gestegen, we waren bijna uitverkocht. De verkoop is echt hard gegaan, maar men bracht ook fietsen voor reparatie”, getuigt Monkau.
“Voorheen werkte ik voor een ander fietsbedrijf en had grote ideeën, maar men gaf me niet de ruimte. Ik besloot mijn eigen ding te gaan doen en kan nu mijn klanten betere diensten aanbieden”, vertelt Monkau over het ontstaan van zijn bedrijf. Surined bestaat al vijf jaar, intussen heeft het bedrijf eveneens een filiaal aan de Martin Luther Kingweg, omdat de behoefte in dat gebied erg groot is. “Voor mensen uit de verre gebieden is dat een hele hulp. Vooral uit Domburg en de zijwegen van Highway krijgen we heel veel mensen die ons filiaal bezoeken.” Bij Surined kan men terecht voor het repareren en spuiten van fietsen. Daarnaast worden er fietsonderdelen en fietsen uit Nederland verkocht. Maandelijks verkoopt Surined twintig tot vijfentwintig fietsen. “Alles wat een fiets nodig heeft, wordt bij ons gedaan”, vertelt Monkau, die al vijftien jaar fietsenmaker is. Surined heeft ook een ophaalservice, waarbij een fiets thuis wordt opgehaald of als men pech onderweg krijgt. Zijn afnemers zijn zowel mannen als vrouwen; jongeren komen met hun ouders een fiets kopen. “Op maandbasis bieden minstens honderd personen hun fiets ter reparatie aan. Ook seniorenburgers, en die krijgen altijd een speciale prijs van ons.”
Stichting Unu Pikin
Op een terrein in de wijk Boerbuiten staan voor een fietsenwerkplaats fietsen ten verkoop. In een pand ernaast ontmoeten we Susanne Dekkers, die al twaalf jaar directeur is van stichting Unu Pikin. In het pand staan meubels uitgestald en is een boekwinkeltje gevestigd. “We maken meubilair voor schoolbibliotheken en we ondersteunen hen ook met boeken”, vertelt Dekkers. De stichting, in 2003 opgericht, heeft een sociale (stage)werkplaats en dagopvang voor mensen met een beperking, en voor voormalige en huidige leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs. De werkplaats bestaat uit een fietsenafdeling, een boekenafdeling met verkoop en gratis distributie, en een meubelafdeling voor scholen en particulieren. Er zijn vijfentwintig medewerkers, sommigen van hen hebben een lichamelijke en anderen een (licht) verstandelijke beperking. In 2012 is Unu Pikin begonnen met de fietsenafdeling om de medewerkers van de sociale werkplaats meer afwisseling in het werk te bieden. “In Suriname krijgen deze fietsen een tweede leven”, zegt Dekkers, terwijl fietsenreparateurs op de achtergrond druk doorwerken.
Lees dit artikel verder in het maartnummer van de Parbode, ook digitaal verkrijgbaar