Film: Onze jongens in de jungle – Parbode Sneak Peek
Begin maart vond in TBL Cinemas de Surinaamse première plaats van Onze Jongens in de Jungle, een bijzondere documentaire over de oudgedienden van de Troepenmacht in Suriname (TRIS). Regisseur Jelmar Hoekstra, producent Bas Bakker en Ad van Wingerden, voorzitter van de stichting TRIS-contacten, reisden speciaal voor de lancering van de 1 uur en 11 minuten durende film naar ons land af.
Door Lisanne Waridjan
Er hangt een gemoedelijke sfeer in de gereserveerde filmzaal van TBL Cinemas die langzaam volloopt met onder meer oud-TRIS’ers van zowel Nederland als Suriname. Voordat de documentaire wordt vertoond, vertelt regisseur Hoekstra dat hij thuis op zolder een verkleedkist had met oude souvenirs. De kist bleek de oude reiskoffer te zijn van zijn oom die samen met diens tweelingbroer in de jaren 50 had gediend in de TRIS. Bij bijzondere gelegenheden zoals verjaardagen kwamen de verhalen naar boven. Dit inspireerde Hoekstra, die zelf veel ervaring heeft als editor en regisseur, om deze documentaire te maken. “De verhalen van alle oud-TRIS’ers zijn de basis geworden van de film. Het is geen politiek verhaal, maar een verhaal gebaseerd op alle verhalen van de hoofdrolspelers, die samen naar ik hoop weergeven wat het betekende om diensttijd in Suriname te doen. Een tijd die ze nooit meer zouden vergeten, het is ze altijd bijgebleven”, vertelt hij. Met Marijn Zurburg, director of photography, slaagde hij erin de emoties van de TRIS’ers mooi in beeld te brengen, evenzo de adembenemende luchtbeelden van de stad, het bos en rivieren.
20.000 TRIS’ers
Tussen 1945 en 1975 zijn in totaal zo’n 20.000 Nederlandse jongens van vaak net 18 jaar oud naar Suriname vertrokken om daar hun diensttijd te vervullen bij de TRIS. Voordat de knapen naar ons land kwamen moesten zij eerst een bootcamp in Nederland volgen. In Suriname werden ze ingezet om de vrede en veiligheid te waarborgen en de binnenlandbewoners waar nodig te helpen. Naast de Nederlandse dienstplichtigen maakten ook jongens uit Suriname deel uit van de TRIS.
De meeste Nederlandse TRIS’ers hadden een fototoestel of 8 mm filmcamera meegenomen naar Suriname om hun ervaringen vast te leggen. Deze filmpjes zijn gedigitaliseerd en veel van deze fragmenten zijn gebruikt in de documentaire. Dat maakt deze productie heel uniek, omdat je bijzondere beelden van vroeger kan zien. Met oud-TRIS’ers worden plaatsen bezocht waar zij jaren geleden geweest zijn. Bijzondere verhalen en leuke herinneringen worden verteld, oude fragmenten geven een beeld van de trainingen, de reizen, de dieren, het bos en de stad. Het zijn de kleine dingen die deze beelden speciaal maken, zoals hoe men zich vroeger kleedde, de auto’s, de prijzen op de markt. Maar ook de speciale momenten die deze oud-TRIS’ers delen.
Lees het hele artikel in het meinummer van Parbode