Film Wilders direct onderwerp justitieel onderzoek
Dat kondigde premier Balkenende donderdagavond aan op een ingelaste persconferentie. De minister-president zei verder dat het kabinet het betreurt dat Wilders zijn film naar buiten heeft gebracht. Volgens de premier heeft de film slechts tot doel om anderen te kwetsen.
Het verschijnen van de film ging als een lopend vuurtje de wereld over. De film was vanaf 19.00 uur te zien op de site LiveLeak.com. De site kon de grote toestroom af en toe niet aan, sommige functies van de site werden daarom uitgeschakeld. Op de site stond ook een verklaring waarin het bedrijf uitlegde waarom het de film had geplaatst. LiveLeak zei daarin dat ze onbevooroordeeld zijn en de vrijheid van meningsuiting voorstaan. Even later stond de film ook op de populaire videosite YouTube, waar ook tienduizenden mensen hem bekeken.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken stuurde kort na het verschijnen van de film een fax naar alle gemeenten. In die fax liet het departement weten dat Wilders de film naar buiten heeft gebracht. Ook alle politiekorpsen in het land waren voorbereid en alert, maar alles bleef voorzover bekend rustig.
Advocate Els Lucas uit Lelystad deed donderdagavond gelijk aangifte. Ze vindt dat de PVV-politicus over de schreef is gegaan door in zijn film een relatie te leggen tussen het aantal moslims en een toename van geweld in de samenleving. De advocate deed al eerder aangifte tegen Wilders, toen wegens uitspraken van hem.
De verwachting is dat het niet bij deze aangifte zal blijven. De politiekorpsen van Flevoland, Gooi- en Vechtstreek en Utrecht hebben met het Openbaar Ministerie (OM) voorgedrukte aangifteformulieren ontwikkeld. Alleen de naam Geert Wilders en de naam van de film hoeven te worden ingevuld. Aangevers kunnen kiezen uit diverse artikelen waarover ze aangifte willen doen. Daaronder is bijvoorbeeld aanzetten tot (godsdienst-)discriminatie. Dit moet de verwachte stroom van aangiftes in goede banen leiden.
De rapper Salah Edin wil ook stappen ondernemen tegen Wilders. In Fitna is een foto van hem te zien tijdens het gesproken woord van Mohammed B. Voor de cover van zijn debuutalbum maakte hij een foto die lijkt op de politiefoto van Mohammed B. De rapper heeft duidelijk gemaakt dat hij geen financiële genoegdoening eist van Wilders. ”Maar Wilders moet wel duidelijk worden gemaakt dat hij niet zonder toestemming zomaar een foto van iemand kan gebruiken.”
Op het Plein in Den Haag had zich rond tien uur een handvol actievoerders verzameld met een spandoek met de tekst ‘Wilders is een zionist’. Binnen een kwartier waren ze weer verdwenen. Uit veiligheidsoverwegingen werd het Plein vervolgens afgezet met ondoorzichtige hekken. Eerder had de ME het Binnenhof al afgesloten.
De politiek heeft zich gedistantieerd van de film. Volgens de PvdA zaait Wilders angst, volgens de VVD biedt Wilders geen oplossingen. Alexander Pechtold (D66) noemt de film ”rellerig en tendentieus.”
Wilders zelf sprak in een toelichting van ”een nette film” die binnen de grenzen van de wet blijft. Hij kan zich voorstellen dat moslims er niet blij mee zijn, maar vindt dat hij zich aan de feiten heeft gehouden. De PVV-leider hoopt dat rellen uitblijven. ”Mijn film is niet bedoeld om rotzooi uit te lokken.”
Wilders zegt dat zijn beelden bedoeld zijn om de gevaren van de Koran en islam te laten zien. Volgens hem is er aan het slot geen sprake van een echte ontploffing van het hoofd van de profeet, maar van donder en bliksem. Daarmee wil hij duidelijk maken dat de islam ook donder en bliksem voor het Westen betekent.
Kort voor het einde van de 17 minuten durende film horen de kijkers hoe ergens een bladzijde wordt uitgescheurd. Het betreft niet de Koran, maar een telefoonboek, blijkt uit de daarop volgende tekst: ”Het is niet aan mij, maar aan de moslims zelf om de haatdragende verzen uit de Koran te scheuren.”
Wilders had de terreurbestrijder NCTb drie uur van tevoren gewaarschuwd dat de film op internet zou verschijnen. Wilders heeft Nederland maanden in spanning gehouden met zijn film. Tot het allerlaatste moment bleef onduidelijk wanneer die zou verschijnen. (ANP)