Filmrecensie: Een kijkje in de Chinese filmkunst
Nog niet eerder werd de diplomatieke relatie tussen Suriname en China gevierd tijdens een Chinees filmfestival. TBL Cinemas liet in kader van de veertigjarige relatie twaalf films van Chinese makers zien tijdens dit evenement. Alle uitgekozen door de Chinese ambassade, om Suriname op die manier kennis te laten maken met die cultuur. Na veertig jaar bilaterale banden is er nog altijd veel onwetendheid in ons land over de Chinese cultuur. En daar moet iets aan gedaan worden, vindt Aisa Malmberg, festivalorganisator en bestuurslid van de Suriname China Friendship Association.
Een van de films die indruk maakte tijdens het filmfestival was The Nightingale, met als slogan: three generations, one promise, one bird. Een ontroerend verhaal over het leven van de tienjarige, verwende Renxing en haar opa. Renxing is een kind van twee carrièretijgers in de Chinese hoofdstad Beijing, die op een dag bij haar opa Zhigen wordt gedropt, omdat haar ouders apart van elkaar naar Parijs en Hong Kong moeten voor werk. Zhigen neemt zijn kleindochter mee op reis naar de Chinese provincie Guangxi, waar de stad Yangshuo ligt, omgeven door rijke natuur zoals het Karstgebergte en reusachtige rijstvelden. Een verre reis met de trein van de vertrouwde stad waar Renxing is opgegroeid. In dat gebied ligt de overleden oma van Renxing begraven, waar haar opa naartoe wil om zijn belofte na te komen: de vogel terugbrengen naar het dorp waar Zhigen vandaan kwam, en vrijlaten.
Maar dan raakt het tweetal de weg kwijt, en dwalen ze dagen door een bos vol met eindeloos veel bamboebomen en rijstvelden. Ook brengen ze een nacht door in een grot en in een traditioneel dorp.
Al reizend ondergaat de tienjarige een grote ontwikkeling. Het verwende stadsmeisje met de nieuwste iPhone, koningin in zeuren en haar opa bevelen, ontpopt zich langzamerhand tot avonturier. Ze krijgt er maar geen genoeg van en verruimt haar blik, waardoor ze ook het traditionele leven van binnenlandbewoners kan omarmen.
De makers laten een prachtige tegenstelling zien tussen het razendsnelle, moderne leven in Beijing waar de nieuwste ontwikkeling de volgende dag alweer oud is, en het rustige back to basics in het binnenland waar mensen nog met de hand het land bewerken. Beide levenswijzen vertegenwoordigen het China van nu. Drie Chinese generaties worden in beeld gebracht. De opa, die nog is opgegroeid door het harde werken op het platteland, maar uiteindelijk in Beijing woont, terugverlangend naar het oude leven. Dan zijn zoon, vader van Renxing, die heeft gekozen voor het bedrijfsleven, met als resultaat een burn-out en een relatiecrisis. En dan de derde generatie van de onbevangen Renxing die geen wereld kent zonder internet en haar iPad, maar een belangrijke boodschap meekrijgt van haar opa: om los te komen van het snelle, drukke leven, moet je er even uit stappen, om je zo vrij te voelen als de vogel. Net als de vogel die hij na al die jaren vrijlaat.
Volgens Mamberg zijn die verschillende aspecten van de China belangrijk om mee te nemen in ons land. Velen hebben nog een eenzijdig beeld van het verre Aziatische land. Maar door zo’n filmfestival wordt de interesse voor de Chinese cultuur aangewakkerd bij Surinaamse kijkers, omdat ze de rijke culturen in verschillende aspecten kunnen proeven. De natuur, manier van omgaan met elkaar, de dialecten, het eten, de veelzijdige gebieden en steden van China. Malmberg: “Want filmkunst verbindt mensen, ongeacht afkomst, taal en afstand”.