Films & Zo, juni 2011
Holland ano paradijs 2
Iwan (Clifton Braam) verlaat de gevangenis na vijf jaar vastgezeten te hebben voor een roofoverval. Zo beginnen de eerste beelden van de film Holland ano Paradijs 2. Tijdens de rit naar huis, overigens liftend verkregen, vertelt hij de chauffeur dat hij een paspoort en visum nodig heeft om zijn vrouw en kind vanuit Nederland terug naar Suriname te brengen. De chauffeur blijkt iemand van de onderwereld te zijn en geeft hem een businesskaart om contact te maken met hem, zodra Iwan zich een paspoort kan permitteren. Onduidelijk is hoe Iwan aan het geld voor het paspoort is gekomen, hij heeft immers vijf jaar in de gevangenis gezeten. En heeft geen kapitaalkrachtige familie, althans dat blijkt uit de film.
Maar goed, hij komt in Holland en krijgt er een koele ontvangst van zijn zus die uiteindelijk toestemt in twee weken verblijf. Iwan ontmoet zijn oude vriend Waldi (Glenn Huisden) die bereid is te helpen om Iwan met zijn vrouw Regina (Daniella Dorder) en kind te herenigen. Regina belandde namelijk in de prostitutie door toedoen van haar vriend Vincent (Raoel Madari) die haar heeft laten overkomen naar Nederland. Uiteindelijk wordt Regina uit de klauwen van Vincent gered. Terug in Suriname heeft Regina spijt van de naïviteit waarmee zij zich heeft laten overhalen naar Nederland te gaan. Holland a no Paradijs dus.
Iwan vergeeft haar en ze zijn bereid opnieuw te beginnen. De film eindigt waar een Surinaamse gangster (Stephen Ceder) zijn assistent opdracht geeft de twee te vermoorden. De Surinaamse cabaretgroep 1+1=3, vooral bekend van toneelopvoeringen en korte televisiefilmpjes, verlegt haar acteertalenten voor de tweede keer naar het filmdoek met Holland ano paradijs 2.
De heren zetten mooie acteerprestaties neer en de passende Surinaamse muziek geeft de film een gangsterachtig genre. De film geeft tevens een realistische kijk op de situatie van Surinamers die vaak over Holland romantiseren. Het idee dat er leeft om makkelijk geld te verdienen in Holland en rijk terug te keren naar Suriname wordt er getoond. Maar qua techniek kun je deze productie geen succes noemen. Behalve dat de film slordig is gemonteerd voldoet het ook niet aan de eisen van moderne bioscoopproducties. Het beeld is vergroot, waardoor het aan scherpte inboet. Figuranten maken veel oogcontact met de camera. Een gesprek tussen Iwan en een prostituee is heel moeilijk te volgen. De vele achterhoofden tijdens de lange dialogen zijn ook storend. De regisseur had beter moeten opletten. Naast de minpunten bevat de film wel de bekende komische momenten van Clifton Braam en Glenn Huisden. Dus voor de fans van de groep is deze film wel een aanrader.
Holland ano Paradijs 2, 2011, Doksa productions