Financiële puinhoop deel II: Dossier Van Trikt – Parbode Sneak Peek
Had Robert-Gray van Trikt nog wel tijd voor het besturen van de bank? Dat is de vraag die rijst na het lezen van het rapport van de Centrale Bank van Suriname, die haar eigen onderzoek deed naar de malversaties van hun voormalig governor.
Tekst Zoë Deceuninck
“Wie zijn andere landen om te zeggen dat wij niet compliant zijn!”, riep voormalig governor Robert-Gray van Trikt op 27 september 2019 triomfantelijk tegen de pers. Het was hem gelukt om US-dollars van de Amerikaanse moederbank FED naar Suriname te krijgen, nadat bijna alle internationale banken ons land de rug hadden toegekeerd. Had Van Trikt er indertijd voor gezorgd dat hij zelf ook volgens de wetgeving werkte (compliant zijn, red.), zat hij vandaag misschien niet achter tralies. Want terwijl Van Trikt zich over de borst streek voor het werk dat hij in Amerika had verzet, had hij al acht van de tien overeenkomsten getekend waarvoor hij vandaag vervolgd wordt.
Voor haar eigen onderzoek naar de frauduleuze praktijken van hun voormalig governor, analyseerde de Centrale Bank van Suriname (CBvS) tien overeenkomsten. ‘Dossier Van Trikt’ telt veertien pagina’s en is onderdeel van de brief die het Openbaar Ministerie (OM) eind april naar het parlement stuurde. Het onderzoek van de moederbank geeft gedetailleerd aan hoe Van Trikt zijn eigen accountancybedrijf, Orion Assurance & Advisory Services, grof wist te verrijken. Daarnaast sloot hij ook miljoenenovereenkomsten met de Belgische financieel adviseur Clairfield Benelux, en met zichzelf.
Orion
Volgens het onderzoek van de moederbank sloot Van Trikt zijn eerste dubieuze overeenkomst op 18 april 2019, Van Trikt was toen 44 dagen governor. Met deze overeenkomst maakte Van Trikt de directeur van zijn accountancybedrijf Orion, Ashween Ryan Angnoe, tot businessadviseur van de CBvS. Sindsdien kon Angnoe voor elk uur dat hij Van Trikt adviseerde, op een vergoeding van 150 US-dollar rekenen. Onderzoek wijst uit dat de moederbank over de maanden mei, juni en augustus Angnoe bijna SRD 190.000 heeft uitgekeerd voor het leveren van zijn diensten, die verder nergens duidelijk gedefinieerd noch bewezen zijn. De benoeming van Angnoe als adviseur bestempelt de CBvS in haar onderzoek als ‘opmerkelijk’, aangezien er uit overige overeenkomsten met het Belgische Clairfield – daarover later meer – blijkt dat Van Trikt nog een adviseur heeft aangenomen, in de naam van de Belgische universiteitsprofessor Luc Keuleneer.
Op 30 september 2019 sloot Van Trikt zijn laatste twee dubieuze overeenkomsten. Een daarvan betreft een overeenkomst waarbij een stagiaire, een personeelslid van de CBvS, voor 2500 US-dollar per maand wordt uitgeleend aan Van Trikt zijn accountancybedrijf Orion. Let wel: de CBvS moet de stagevergoeding betalen aan Orion, en niet omgekeerd. De andere overeenkomst betreft een ‘bijzonder onderzoek’ naar het ‘wapenarsenaal’ van de CBvS, uitgevoerd door niemand minder dan – u raadt het al – Orion. Bij aanvang van de opdracht kon Orion op SRD 171.200 van de CBvS rekenen. Na oplevering van het ‘concept deelrapport’, werd de rekening van Orion met nog eens SRD 171.200 aangevuld. Van Trikt heeft in zijn tien maanden als governor zijn accountancybedrijf in totaal SRD 1,5 miljoen rijker gemaakt.
Clairfield
Naast zijn eigen bedrijf, bevoordeelde Van Trikt ook het Belgische Clairfield. In totaal sloot hij vijf overeenkomsten met en betaalde de CBvS ruim 2,55 miljoen euro aan de financiële adviseur uit Antwerpen. Op één overeenkomst na gaat het om contracten van onbepaalde duur. Alle overeenkomsten kunnen op elk moment door beide partijen schriftelijk worden opgezegd, maar de vergoedingsafspraken zijn non-refundable, wat betekent dat de verplichting tot alle betalingen blijven bestaan, ook als de overeenkomsten worden opgezegd. Clairfield heeft daarom contractueel recht op nog minstens 1,3 miljoen euro extra.
Lees verder in het julinummer van Parbode