Flying on delayed wings
Beloofde woningen komen niet
Het was voor de verkiezingen van 2010 een van de belangrijkste en in het oog springende beloften van de Nationale Democratische Partij (NDP): het aanpakken van de enorme woningnood. Nadat de partij aan de macht was gekomen, verzekerde president Desi Bouterse dat deze regeerperiode achttienduizend nieuwe woningen gebouwd zouden worden. Dit aantal wordt bij lange na niet gehaald. Na een hoopvolle start waarbij zelfs een heuse woonbeurs werd georganiseerd waar ruim dertig modelwoningen te zien waren, verliep het ambitieuze project stroef. Vooral het gebrek aan beschikbare bouwgrond speelt de regering volgens de verantwoordelijke politici en ambtenaren parten. Bouterse zelf ligt er niet echt wakker van. Op een vraag van een journalist of het toegezegde aantal nog gehaald zou worden, begon hij te lachen. “We mogen al blij zijn als het er zesduizend worden”, zo zei hij. Niemand die dat uiteraard geloofd, als er in 2015 uiteindelijk drieduizend zijn opgeleverd, is dat volgens deskundigen al een wonder. Je kunt het uiteraard ook positief bekijken: dat zijn er veel meer dan tijdens drie regeringen- Venetiaan zijn gebouwd.
Onafhankelijkheidsplein een puinhoop
Het Onafhankelijkheidsplein ligt er desolaat bij. De belangrijkste historische en toerische plek van Paramaribo heeft flink te lijden onder het toenemende aantal activiteiten dat er de laatste tijd is georganiseerd. Daarnaast laat het onderhoud veel te wensen over. Van de door de regering aangekondigde opknapbeurt en herinrichting is, zoals met zoveel projecten die door het ministerie van Openbare Werken worden uitgevoerd, weinig terechtgekomen. Alleen is er een vlaggenplein gekomen, waarvoor een deel van de grasmat vervangen moest worden door grauw beton. Het verleggen van de weg tussen het plein en De Nationale Assemblee, is om onduidelijke redenen niet gerealiseerd. De grasmat van het plein is inmiddels veranderd in een knollen- en modderveld, afval wordt niet verwijderd. Bovendien staan veel historische gebouwen aan het plein in de steigers, waaronder het paleis, wat het geheel een nog triestere aanblik geeft.
Flying on delayed wings
Wie eind juni met de SLM naar of vanuit Nederland wilde vliegen, had pech. President Desi Bouterse had de airbus nodig voor een werkbezoek aan China. Normaal stapt een staatshoofd op een lijndienst en stapt op Schiphol over. Dat kan de huidige president niet doen. Hij is in Nederland veroordeeld wegens drugshandel en loopt het risico dat hij daar opgepakt wordt. En dus vloog de hij met zijn gevolg met de airbus via Kenia naar China. SLM-passagiers op de route Paramaribo- Amsterdam werden overgeboekt of moesten (met fikse vertraging) met een gehuurd toestel vliegen. Nog geen week later werd het regionale vliegschema van de SLM in de war geschopt, omdat Bouterse een toestel had opgeëist om mee naar Bolivia en Trinidad te vliegen. Passagiers die een ticket hadden geboekt naar onder meer Brazilië, Curaçao, Aruba en Trinidad, hadden het nakijken. Alvorens te reserveren, doen reizigers er in de toekomst beter aan eerst het programma van Bouterse te checken.
Carmelita Fereira overleden
Oud-Assembleelid Carmelita Fereira is op 23 juni op 58-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Ze zat namens de Nationale Partij Suriname (NPS) tien jaar in het parlement. Daarnaast was ze tot haar dood hoofdbestuurslid van de partij. Fereira was geboren en getogen in Nickerie. Ze werkte 38 jaar in het onderwijs. Van 2000 tot 2010 maakte ze deel uit van De Nationale Assemblee. Bij haar uitvaart werd ze geroemd om haar oprechtheid.
Paleisje voor dc in Atjoni
Voor districtscommissaris Yvonne Pinas van Brokopondo is met geld van de belastingbetaler een aardig optrekje gebouwd in Atjoni. Het opzichtige pand, aan de rand van het plaatsje, is onlangs opgeleverd. Opmerkelijk, vinden ook de bewoners van Atjoni zelf, want Pinas laat haar gezicht zelden in het dorp zien, Ze verwachten ook niet dat ze de woning ooit zal betrekken. “Ze heeft al een huis elders, dus waarom zou ze”, zegt een lokale bootsman. “Van het geld wat het heeft gekost, hadden ze beter een paar eenvoudige huizen kunnen bouwen voor de bevolking. Honderden mensen zijn hier nog op zoek naar een dak boven hun hoofd.”
Bouterse benoemd tot chief scout
President Bouterse is benoemd tot chief scout bij de Boy Scouts. Deze ceremoniële functie wordt vaak bekleed door een staatshoofd. De voorganger van Bouterse, Ronald Venetiaan, bekleedde deze functie ook. Bij hem is de benoeming van Bouterse in het verkeerde keelgat geschoten. Hij heeft de leiding van de Boy Scouts om tekst en uitleg gevraagd. “Het gaat om iemand die terechtstaat voor meervoudige moord. Hoe kan hij dan in deze functie worden benoemd?”
De fontein spuit weer
Na jaren spuit de fontein op het Vaillantsplein weer water. De ontmoetingsplek in het winkelhart van Paramaribo is onlangs schoongemaakt en geschilderd. John Lecton, hoofd Straatonderhoudsdienst van het directoraat Openbaar Groen, was het wachten op zijn superieuren beu en heeft op eigen initiatief met enkele medewerkers de opknapbeurt ter hand genomen. Lecton wil dat er vóór 1 juli water moet spuiten uit de fontein. Als het aan Lecton ligt, worden gekleurde lampen in het water geplaatst en wordt de politiepost op het plein nieuw leven ingeblazen en bemenst. “Alles rond het plein moet mooi worden”, zo zegt hij optimistisch.
Religieuze leiders tegen concubinaat
Samenwonen zonder getrouwd te zijn, is wat de leiders van de Sanathan Dharm en de Stichting der Islamitische gemeenten in Suriname (SIS) betreft uit den boze. Het voornemen om het concubinaat wettelijk te erkennen, vinden zij daarom onacceptabel. Pandit Surendra Patandin van de Sanathan Dharm is bang dat de op handen zijnde wijziging van het Burgerlijk Wetboek ‘een probleem kan vormen binnen de gedachtegang van de hindoereligie’. “Wordt het leven in concubinaat wettelijk erkend, dan kunnen we de tent wel sluiten”, zo zei hij tegenover de Ware Tijd. Hij krijgt bijval vanuit christelijke hoek van – wie anders – bishop Steve Meye, die tevens de dikbetaalde geestelijk adviseur is van president Bouterse. “Mensen zijn constant bezig dingen te doen tegen de Bijbel en de wil van God”, jammert hij.
‘Schonere’ media voor kinderen
Diverse organisaties trekken gezamenlijk op in het Comité Kindvriendelijke Media Suriname (KMS) om zich hard te maken voor een classificatie van televisieen radioprogramma’s. Het comité, waarin onder meer Stichting Weid Mijn Lammeren, het 10 Minuten Jeugdjournaal en KidzTori zitting hebben, zijn bezorgd over de vele kindonvriendelijke programma’s die overdag en in de vroege avond worden uitgezonden. ‘Door het grote aantal televisieen radiostations is strikte regelgeving meer dan ooit een absolute noodzaak’, stelt Gloria Lie Kwie Sjoe van Stichting Weid Mijn Lammeren. Media dienen volgens haar rekening te houden met jonge kinderen en moeten hun programmering daarop afstellen. Deskundigen zouden in de toekomst programma’s moeten beoordelen om te zien of ze geschikt zijn voor jeugdige kijkers en luisteraars. Daarnaast pleit het comité voor het verstrekken van subsidie voor kindvriendelijke mediaproducties.
Aanpak mensenhandel onvoldoende
Suriname doet nog te weinig om de mensenhandel aan te pakken. Dat staat in het rapport Trafficking in Persons 2013 van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ons land staat op de zogeheten Tier 2 Watch List. Die classificatie houdt in dat we ons wel inspannen om de mensenhandel aan te pakken, maar in onvoldoende mate. ‘De bescherming van slachtoffers in Suriname is ontoereikend gebleven en de lokale officiële medeplichtigheid is een ernstig probleem’, zo wordt in het rapport geconcludeerd. Suriname is binnen de Caricom overigens niet het enige land dat door de Amerikanen wordt bekritiseerd. Ook Guyana, Trinidad en Tobago, Barbados, Haïti en Saint Lucia doen te weinig.
AZP-directeur niet betaald
De directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Antoine Brahim, mag op papier voor Surinaamse begrippen absurd veel verdienen (ruim 63.000 srd bruto per maand plus aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden ter waarde van dik vijftienduizend srd per maand), in werkelijkheid heeft hij nauwelijks iets ontvangen. Radio 10 onthulde onlangs dat Brahim, die in september vorig jaar aantrad, al maanden geen salaris heeft ontvangen. Volgens afspraak zou hij de eerste maanden betaald worden uit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, daarna zou hij als ‘functionaris in Algemene Dienst van de Staat’ zijn salaris ontvangen uit het ‘Fonds voor versterking van de constitutionele functie van de regering’.
Kapper op school zorgt voor rel
Directrice Livia Pelswijk van de Sitalsingh muloschool in Nieuw Nickerie heeft zich de woede van ouders en leerlingen op de hals gehaald, nadat ze ruim dertig jongens heeft verplicht om hun haren te laten knippen. Ze haalde alle leerlingen met in haar ogen te lange haren uit de klassen en liet ze knippen door een ingehuurde kapper. Protesten van de scholieren mochten niet baten. Veel ouders zijn woedend en hebben hun beklag gedaan bij de onderwijsinspectie. Pelswijk meent echter dat in het schoolreglement is vastgelegd dat de kinderen hun haren kort moeten houden.
Kustwacht heeft eindelijk boten
Na meer dan twintig jaar praten, is het eindelijk zover: de Surinaamse Kustwacht kan uitvaren. Drie boten zijn inmiddels aangekomen in ons land. Zij zullen uiterlijk eind dit jaar opereren in de territoriale wateren en moeten vooral piraterij en illegale visserij tegengaan. De kustwacht zal een eigen basis krijgen langs de Surinamerivier in Paramaribo, plus nog drie steunpunten te Boskamp (bij de brug over de Coppenamerivier), in Nickerie en Albina.