Forensisch Centrum voor terugdringen criminaliteit – Parbode Sneak Peek
Draaideurcriminelen, meestal zijn het mannen, soms nog jonge mannen. Ze gaan de gevangenis in en uit. Rechters willen op de eerste plaats graag weten wat er met deze en andere verdachten aan de hand is, voordat ze een strafmaat bepalen. De maatschappij wil vooral graag weten wat er gedaan kan worden om deze en andere ernstige overtreders van de wet, terug te brengen op een rechter pad.
In 2016 zijn er om de rechters te ondersteunen vijf gerechtsdeskundigen benoemd, waaronder drie psychiaters, een psycholoog en een forensisch psycholoog. Zij staan de rechters bij door het uitbrengen van een rapport compleet met aanbevelingen. Dezelfde deskundigen kunnen ook cliënten begeleiden bij hun terugkeer naar de maatschappij. Met psychiaters en psychologen zijn we bekend. Maar een forensisch psycholoog? Daphne Breuker is forensisch psycholoog en een van de vijf in 2016 benoemde gerechtsdeskundigen. Het Forensisch Centrum aan de Albergastraat biedt sinds 2016 ook aangepaste begeleiding en ondersteuning bij de terugkeer van cliënten naar de maatschappij. Breuker is onze gesprekspartner.
Vragen en antwoorden
Breuker: “Het Hof van Justitie, het Openbaar Ministerie en de Krijgsraad kunnen vragen om een onderzoek van een bepaalde verdachte. De vragen die een psychiater of een forensisch psycholoog kan beantwoorden zijn: Wat is er met deze cliënt precies aan de hand, welke stoornissen heeft hij of zij, is er een verband tussen de stoornis en het feit waarvan de cliënt wordt verdacht, zo ja in welke mate. Verder: Hoe staat het met de kans op herhaling, en als die kans hoog is, wat moeten we dan doen om de kans te verkleinen.”
“We doen het werk nu met zijn vijven. We doen alle onderzoeken die er worden aangevraagd. Tot nu toe zijn dat gemiddeld vijf tot zes per maand. Sinds enkele maanden zijn mijn collega’s gestopt met hun werk vanwege het uitblijven van betaling. Ik ben de enige die nog doorgaat met onderzoek.”
Therapie of een begeleidingstraject
Breuker: “De mensen die wij tijdens ons onderzoek tegenkomen, zijn mensen met ernstige stoornissen, stoornissen die er bovendien al heel lang zijn. Dat kunnen hechtingsstoornissen zijn, persoonlijkheidsstoornissen, maar ook trauma’s. We zien vaak beperkte verstandelijke vermogens, zelden mensen met een hoog intelligentiequotiënt. De ouderwetse therapie waarbij we een persoon individueel behandelen aan een tafeltje werkt vaak niet met deze cliënten. We nemen ze liever aan de hand. Ze leren in de praktijk, ze leren door te doen. Wij ondersteunen en corrigeren waar nodig, wij leren ze bij het kiezen van vrienden, bij stoppen met het gebruik van middelen. Wij leren ze hoe om te gaan met agressie en met emoties. Wij leren ze om te gaan met geld, wat te doen met hun vrije tijd en hoe ze goede relaties kunnen opbouwen.”
Hoe staat het concreet met de begeleiding?
“Er gebeurt wel het een en ander op het gebied van begeleiding. Zoals een training voor drop-outs die een hoge kans hadden om met justitie in aanraking te komen. Dankzij de Pan American Development Foundation, verbonden aan de Organisatie van de Amerikaanse Staten, kreeg deze groep bijvoorbeeld een sollicitatietraining en praktijkbegeleiding in een bedrijf. Het is een goed initiatief, maar het zou onderdeel moeten zijn van een langer traject. Als je structureel iets wilt doen aan het veiliger maken van de maatschappij, het terugdringen van ernstig geweld, waaronder seksueel geweld, dan moet je toch denken aan een andere structurele aanpak”, weet Breuker. Het Forensisch Centrum heeft verschillende begeleidingstrajecten ontwikkeld. De individuele cliënt kan op maat worden bediend.
Lees het hele artikel in het septembernummer van Parbode