Fredberg, een nieuw paradijs voor avonturiers – Parbode Sneak Peek
Fred Pansa (29) groeide op in de jungle en heeft zich inmiddels geprofileerd tot een van de meest geliefde gidsen van Suriname. Hij ontdekte de ‘Fredberg’ en zette deze trip razendsnel op de agenda van vele toeristen. Onlangs ging hij zelfs samen met Humberto Tan en de vier jongens van het bekende Nederlandse programma Streetlab de jungle in én werd er een documentaire over hem gemaakt. Parbode ging ook mee.
Afgelopen december was het drie jaar geleden dat Fred Pansa de Fredberg voor het eerst beklom en ontdekte. De berg ligt 140 kilometer ten zuiden van Paramaribo en is te bereiken door 23 kilometer voor Atjoni rechts af te slaan. De wandeling naar boven duurt ongeveer twee en een half uur waarvan er een half uur flink geklommen wordt. De afstand is 4,2 kilometer. Volgens Pansa was hij na het zien van het uitzicht erg onder de indruk. “Het uitzicht vanaf de top is een van de twee dingen waardoor ik wist dat ik een goede keuze had gemaakt om de plek te gaan verkennen.” Het hoogste punt is 380 meter, maar Pansa brengt de toeristen tot 280 meter. “Vanaf hier kan je het oerwoud prachtig zien liggen.” Naast de zeldzame vogel, de rotshaan, vliegt ook de crimson fruitcrow en de capuchinbird rond in het gebied rondom en op Fredberg. Daarnaast is het onder andere leefgebied van de jaguar, poema en ocelot. Flora beschrijven vindt Pansa moeilijk. “Voor flora heb ik geen begin en einde, het zijn er heel veel.” De exacte locatie van de berg staat ook al vastgepind op Google Maps. Typ ‘Fredberg Suriname’ in en er verschijnt een reeks foto’s van het prachtige landschap.
In 2013 vloog Pansa van Apiapaati naar Paramaribo. Toen zag hij een heuvel die nu voor velen bekend staat als ‘Fredberg’. Eind 2013 begon zijn zoektocht. “Ik zei: ‘Ik ga het doen, ik ga kijken wat die plek te bieden heeft’”, zegt Pansa enthousiast. Na het zien van de rotshaan, een bijzondere vogel, was de gids al verkocht. “Die vogel had ik nog nooit in mijn leven gezien. Daarnaast was het uitzicht heel erg mooi.” Door de positieve reacties van de mensen om hem heen, besloot hij de locatie te gaan ontwikkelen. “Daardoor ben ik nu bezig de plek tot een paradijs te maken.” “Veel mensen vroegen zich af hoe belangrijk ik mijzelf vond, aangezien ik er een berg naar heb vernoemd.” Maar volgens Pansa heeft hij het zelf niet zo bedacht. “Mensen gingen kijken bij de berg en zeiden ‘We gaan naar die berg van Fred’. Het is gewoon makkelijk zo.” Volgens Lock is dit typisch Saramaccaans: “Het is hetzelfde als bij Apiapaati. ‘Apia’ is de naam van de ontdekker van de plek en ‘paati’ betekent simpelweg eiland in het Saramaccaans.”
Afgelopen zomer beklommen ook de vier jongens van het Nederlandse programma Streetlab de Fredberg. Pansa ging met hun mee als een van de gidsen. “Fredberg was een geschikte plek om de trip te doen voor het programma. Ik ben zelf niet in beeld gekomen maar wel mee geweest. Het was heel gezellig”, aldus Pansa. De jongens van het programma lieten aan Pansa weten dat ze veel respect hadden voor wat hij allemaal probeert te doen in de jungle. “Dat vind ik heel leuk om te horen.” Daarnaast ging de gids met Humberto Tan, presentator van talkshow RTL Late Night, op pad. Vogelaar Arjan Dwarshuis ging naar Suriname om vogels te spotten en Tan besloot met hem mee te gaan. “Arjan zat bij mij in de uitzending en ik raakte gefascineerd door zijn missie om binnen een jaar het wereldrecord vogel spotten te verbreken”, aldus Tan. Volgens Pansa kwam hij via via in contact met Dwarshuis en Tan, en het was een hele geslaagde trip. “Dit kwam vooral door alle mensen die meegingen”, zegt hij bescheiden. Tan vertelt dat ‘Fred zich letterlijk thuis voelt in de jungle’. “Hij kent de geluiden, de geuren en de dieren.” Volgens de presentator ziet hij dingen, heel snel en van grote afstand, die de rest niet ziet. “Zo hebben we door zijn scherpe blik een harpij gezien, hoog in een boom.” Ook hebben ze na zeven uur wandelen water uit een liaan gedronken. “Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan”, aldus Tan. Pansa zegt een echte klik met Tan te hebben, en nog steeds contact te onderhouden. Tan beaamt dit: “Dat komt door twee dingen: liefde voor de Surinaamse jungle en daarnaast vinden we elkaar echt aardig en inspirerend!” De presentator is echter niet de enige die geïnspireerd is geraakt door de Saramaccaanse gids. Studenten Marije Huijsman en Sietse van der Molen maakten een gehele documentaire over Pansa, Duizend procent genaamd. Pansa ging met hen op trip en toen ontstond het idee. “Ze vonden het erg leuk dat ze tijdens mijn trip konden zien wie ik ben en hoe ik ben opgegroeid. Toen vroegen ze of ze een documentaire over mij mochten maken”, zegt hij trots.
Verder lezen? Het hele artikel staat in het februarinummer van Parbode.