Fysiotherapie: belangrijk bij COVID-19-herstel – Parbode Sneak Peek
Personen die COVID-19 hebben, opgelopen kampen niet zelden met langdurige lichaamsklachten. Fysiotherapeut en musculoskeletaal echografist Sharla Bhagwandin, die werkzaam is aan het coronafront, merkt op dat fysiotherapie effectief is bij het herstel van COVID-19. “De fysiotherapeut speelt direct in op de luchtwegen van de COVID-19-geïnfecteerden. Samen met de overige disciplines leveren we een belangrijke bijdrage in het versnellen van het proces van afhankelijk zijn van zuurstof naar zelfstandig en vervolgens beter ademhalen.”
Tekst Samantha Waridjan
Sharla Bhagwandin (40) is als fysiotherapeut gestationeerd in de poliklinieken Actiefysio en Frimangron Health Center Plus. Ze helpt deeltijds als vrijwilliger in het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW) met de zorg voor de COVID-19-geïnfecteerden. “Ik vind het zeer prettig om vanuit mijn professie tijdens deze pandemie mensen te helpen sneller te herstellen. Ik kom hier verschillende patiënten tegen, mannen, vrouwen, jong en oud. Allemaal boven de 18 jaar.” Ze vertelt dat de mensen vaak angstig zijn, vooral omdat ze moeilijk ademhalen. “Daarnaast zijn ze vaak depressief, vooral als er meerdere gezinsleden in het ziekenhuis liggen of het ergste, als er een of meerdere gezinsleden overleden zijn ten gevolge van COVID-19. Ik werk dan meteen aan hun ademhaling. Als die eenmaal onder controle is en de mensen flink oefenen, stromen ze uit het ziekenhuis. Dat geeft een gevoel van genoegdoening. Weer eentje geholpen, Sharla!, gaat het dan door me heen. Eenmaal terug in de maatschappij is het advies om door te gaan met fysiotherapie, omdat de mensen vaak in kracht en conditie achteruitgaan. De fysiotherapeut pakt dit aan.”
Lichamelijke impact COVID-19
Bhagwandin legt uit dat COVID-19 een virus is dat zeer agressief aanslaat op onze ademhalingswegen, dus neus, keel, naar de longen toe.
Lees dit artikel verder in het augustusnummer van Parbode. Nu ook een digitaal abonnement mogelijk