Pake: ‘Geen afgoderij, maar respect voor de natuur’
Regelmatig wordt bij onze redactie geïnformeerd naar de contactgegevens van natuurgenezer Pake. Van heinde en verre reizen mensen naar Para om zich door hem te laten genezen van de meest extreme ziekten.
De natuur is zijn medische school, het bos zijn apotheek en een kamp zijn poli. Zijn werkwijze is uniek en dagelijks melden zich gemiddeld zo’n dertig mensen van alle culturele achtergronden bij Pake.
Volgens de dresiman is het belangrijk dat mensen informatie verkrijgen over natuurgenezing. “We moeten terug naar de oude kennis. Sommige mensen zouden hun been laten amputeren, maar de natuur heeft voor alles een antwoord. Het heeft niets met bonu of afgoderij te maken, maar met respect voor de natuur. Al die bomen en kruiden zijn net een apotheek en bevatten vitamine A, B, C en antibiotica, net als de pilletjes die de westerse medici voorschrijven”, legt hij uit.
De patiënt, een man uit Albina, ligt op de behandelbank met krantenpapier onder zijn been. Hij heeft suikerziekte en is al vier maanden onder behandeling. Zijn wond is niet al te groot, maar heeft wormen. “Dit ziet er goed uit. De wormen maken de wond schoon, ze eten het oude weefsel”, onthult de natuurgenezer. Hij wrijft in olie gedrenkte watten over de wond. “Hier zitten bijna vijftien bladeren in. Ze zijn fijngestampt en vermengd met kokosolie. Die kruiden liggen hierachter.” We gaan door een deur die ons brengt naar een onoverdekte ruimte, waar aan een kant een stamper op de grond staat en aan de andere kant een enorme koolpot op houtvuur met het mengsel van olie en kruiden. Iets verder liggen stukjes boombast, de bonbuba, met ernaast een scherpe houwer. Met de houwer schrapen ze de bast tot kruimels. “We moeten terug naar de oude kennis. De natuur heeft voor alles een antwoord”, betoogt Pake.
Parbode ging mee op consultatie. Deze maand deel 1 van ons verslag.