Geen kerstfeest voor Jehova’s Getuigen
Jehova’s Getuigen vieren geen christelijke feestdagen, omdat die vaak een heidense oorsprong hebben. De aanleiding voor het kerstfeest is zeker een heuglijke gebeurtenis, namelijk de geboorte van Jezus.
De geboortedatum van Jezus is onbekend (je zou 01-01-0001 kunnen zeggen, het begin van de christelijke jaartelling). Onderzoekers zijn het met elkaar eens dat Jezus in ieder geval niet op 25 december is geboren. In Israël is het in de winter koud en nat. Dat was het 2000 jaar geleden ook. Er is niet één herder die het in zijn hoofd zou halen om midden in een winternacht met zijn schapen in het veld te gaan slapen. Wel werd rond 20 december door de Romeinen de winterzonnestilstand gevierd, een feest waarbij men de wederopstanding van de zon vierde. Ook de Germanen vierden rond deze datum joelfeesten, feesten van dankbaarheid. Deze feesten duurden dertien dagen en twaalf nachten. Er werd niet gewerkt, maar veel gegeten en gedronken. Men ontstak enorme vreugdevuren en alles werd versierd met groenblijvende takken (het ontstaan van de kerstboom). De Jehova’s hebben dus historisch gezien een punt. Het kerstfeest heeft pas later een christelijk sausje gekregen.
Dus geen kerstverlichting in de tuin van Humbert Denswil (65) te Onverdacht. Hij is één van de ouderlingen van de Jehova’s Getuigen. Ook de jaarwisseling wordt niet gevierd, geen vuurwerk, zelfs geen verjaardagen. “Dus jullie zijn geen feestneuzen, meneer Humbert? Er wordt toch ook geen alcohol gedronken? Bevalt dit leven nog wat?” Een brede lach is zijn antwoord. Nee, hij lust wel een borreltje en dat mag ook, als het maar met mate is. “En die feesten, tja, wij doen dat anders, we gaan minder gauw naar grote feesten. Wij zijn meer van de persoonlijke gesprekken in kleinere kring. We gaan zeker naar begrafenissen van andersgelovigen, maar aan de dodenwake doen we bijvoorbeeld principieel niet mee, omdat het een oud Afrikaans ritueel is (singi neti). Je kunt niet met liederen iemand de hemel in helpen.”
Jehova’s Getuigen zijn een eindtijdbeweging, dat wil zeggen dat zij geloven dat de mensheid zich in de eindtijd bevindt, de laatste fase voor het ingrijpen door God met als doel de aarde te zuiveren van alle onrechtvaardige mensen. Lees de Bijbel: ‘Nadat de slechte mensen ten onder zijn gegaan, zal de aarde in een paradijs veranderd worden en voor altijd worden bewoond door rechtvaardige mensen’ (Psalm 37:10, 11, 29). Of u bij de slechte of rechtvaardige mensen hoort, is een aardige kerstoverdenking. Valt u onder die laatste categorie, maar denkt u nog meer kwaliteiten te hebben, dan komt u misschien in de ‘regering van het Koninkrijk Gods’, die volgens de Jehova’s uit precies 144.000 mensen gaat bestaan. Aangenomen dat alleen Jehova’s Getuigen daarin plaats nemen, dan hebben ze een kans van één op de vijftig, want er zijn op de wereld zeven miljoen Getuigen. In Suriname zijn ongeveer drieduizend ‘verkondigers’, zoals de leden heten. Zo berekend, levert Suriname straks zestig mensen aan de Wereldregering. Dat u dat weet, misschien een zorg minder, of juist een paar er bij, want echt decentraal lijkt het niet georganiseerd te worden.
Terwijl veel Surinamers uitgebreid feest vieren en het hele land is versierd, zijn sommige landgenoten dus met ernstiger kwesties bezig. De mooiste kerstgedachte is dat we elkaar lekker vrij laten, want er zit niet veel lijn in godsdiensten, behalve dat het allemaal geloofd moet worden.