Gehate avondklok helemaal terug van weggeweest – Parbode Sneak Peek
Het is februari 1980 als legerleider Desi Bouterse de avondklok in het leven roept. In de straten van Paramaribo heerst een enge stilte. Enkel een passerende legertruck doet menig hart bonzen van angst. Niemand waagt het de deur uit te gaan en het risico te lopen opgepakt en afgeranseld te worden. Ruim 38 jaar later is het dezelfde Bouterse die de terugkeer van de gehate avondklok aankondigt. Weliswaar zonder zichtbare vijand waartegen we vechten. Niemand mag zonder toestemming ’s avonds de openbare weg op, luidt sinds 29 maart 2020 het parool. Alles om het woekerende coronavirus in te dammen. Maar werkt deze COVID-19-avondklok wel?
Tekst Neville Pengel en Arjen Stikvoort
In het holst van de nacht rijdt een politiepick-up het terrein van het Politie Opleidingscentrum (POC) te Zorg en Hoop op. Een agent doet de achterbak open zodat een groep mannen kan uitstappen. “Beambte, sang! Wat heb ik gedaan?”, moppert een van hen terwijl hij zich verontwaardigd begeeft naar de rijen stoelen waarop al tientallen lockdown-overtreders hebben plaatsgenomen.
Burger Lucien zit samen met een stel vrienden vast op het terrein van het POC. “We vinden het helemaal niet erg om hier een avondje door te brengen. Best gezellig.” Lucien is fel tegen de avondklok, die op het moment waarop dit gesprek plaatsvindt is ingesteld van 20.00 uur tot 5.00 uur. “Als ik morgen weer eruit moet, doe ik dat gewoon. Niemand houdt me tegen. Ik ben een vrije burger. Desnoods kom ik hier weer een avondje zitten.”
Al maanden hanteert de overheid een lockdown die begint in de avond en eindigt in de vroege ochtend. Alleen personen die voor essentiële diensten werken zoals politie, brandweer en ziekenzorg, die daarvoor dispensatiebrieven hebben gekregen, mogen op straat. In de afgelopen maanden is de COVID-19-avondklok net zo makkelijk als een kookwekker verzet. Uurtje erbij, uurtje eraf. Want zo gaat hij van 20.00 uur naar 21.00 uur en van 5.00 uur naar 6.00 uur, naar gelang de besmettingen toe- of afnemen. Er kwam een zaterdag-lockdown, gevolgd door een weekend-lockdown. Met een bevolking van nog geen 600.000 inwoners blijkt een COVID-19-avondklok echter moeilijk te handhaven omdat er geen ‘lik op stuk’ beleid is. Volgens hoofdinspecteur Humphrey Naarden, hoofd voorlichting van het Korps Politie Suriname, kon de politie niet overgaan tot het uitdelen van boetes, omdat dit juridisch ingewikkeld lag. Op een bepaald moment werd er besloten de lockdownovertreders over te brengen naar het POC. “Al deze mensen werden tot vijf uur ’s morgens opgehouden op de politieplek”, zegt Naarden. Het aantal arrestanten dat de avondklok heeft genegeerd loopt in de honderden.
Lees dit artikel verder in de speciale decembereditie van de Parbode
In deze editie ook de meningen van vele burgers over de COVID-19-situatie en de resultaten van een door Parbode gehouden enquête