Gênante family affairs
Eugene van der San, directeur van het kabinet van de president, overhandigde eind september op zijn eigen werkplek een petitie aan de baas. President Bouterse moet ingrijpen in de kwestie rond zijn dochter, vindt Van der San. Dochterlief was geslaagd voor het Lager Beroepsonderwijs (LBO), maar haar resultaat was niet voldoende voor de mulo. Van der San eiste daarom dat het gemiddelde van 5,45 zou worden opgetrokken naar een 6. De Examencommissie weigerde dat, en Van der San verloor ook het kort geding dat hij aanspande tegen het ministerie van Onderwijs. Een ‘rechterlijke dwaling’, vond Van der San. En nu dan een petitie, die met naam, toenaam en slechte resultaten ook op internet staat. Als deze actie al succes zou hebben, is het vooral gênant voor de leerlinge. Van der San wil koste wat kost zijn gelijk halen, ook al wordt zijn eigen dochter dit keer de dupe.
Surinaams hout in Vietnam
Surinaams hardhout maakt zijn entree op de Vietnamese markt. Houtproducent Greenheart introduceerde het hout tijdens Vietnamwood Expo. Dit is een van de belangrijkste beurzen in de Aziatische houtwereld. Vietnam heeft volgens Greenheart een van de grootste rollen in de houtexport van Zuidoost-Azië. Daarnaast is het land actief in de handel met de Verenigde Staten en Europa. Volgens Alva Wong, de directeur Verkoop en Marketing van Greenheart, wordt de behoefte aan onbewerkt hout met een FSC-certificaat steeds groter. Dit, omdat de houtsector wereldwijd de illegale handel in het natuurproduct wil aanpakken, zei ze tegenover de Ware Tijd.
Twijfels over volkstelling
De juistheid van de uitkomst van de laatste volkstelling van het Algemeen Bureau van de Statistiek (ABS) wordt door velen in twijfel getrokken. Het aantal geregistreerde Brazilianen (5.027) is volgens Gerold Dompig, werkzaam bij de commissie Ordening Goudsector, veel te laag. Hij vermoedt dat het ABS alleen Brazilianen in Paramaribo heeft geteld. Volgens cijfers van de commissie zijn er alleen al in de door hun geordende goudvelden zevenduizend mensen van Braziliaanse afkomst aangetroffen. Daarnaast worden vraagtekens gezet bij het aantal Chinezen (3.758) in ons land. Carmen Tjin A Djie, vroegere adviseur van de Chinese ambassade, denkt dat het daadwerkelijke cijfer tussen de 15.000 en 20.000 personen ligt. Het feit dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de boslandcreolen en de stadscreolen, viel ook niet in de smaak. Veel personen vinden het verdelen van de Creoolse samenleving niet gepast. Tot slot hadden de rooms-katholieken kritiek op de censuscijfers. Hun kerk zou volgens hen veel meer aanhangers hebben.
Hoofdpijn door kinderbijslag
Het ministerie van Sociale zaken en Volkshuisvesting kan sinds de verhoging van de kinderbijslag van drie naar dertig srd in januari 2011, de enorme extra werkdruk nauwelijks aan. Het aantal geregistreerde kinderen is inmiddels toegenomen van zo’n 29.000 tot bijna zeventigduizend. De ambtenaren van het ministerie hebben grote moeite al die aanvragen te verwerken, waardoor fikse achterstanden in de betalingen zijn ontstaan. Rechthebbenden ontvangen nu pas de kinderbijslag over de periode april tot december 2012. Nog voor het eind van dit jaar zal een deel van 2013 worden uitbetaald, zo verzekert minister Alice Amafo. Ze kan echter niet garanderen dat betalingen in de toekomst wel bijtijds plaatsvinden.
Waaldijk mag weer blijven
Marc Waaldijks contract bij Staatsolie is opnieuw verlengd. Dit is inmiddels al de derde keer. In 2012 kondigde hij zijn vertrek al aan. Dit werd verzet naar 2013 en nu blijft hij tot maart 2014 directeur. Door de regering was John Sew A Tjon naar voren geschoven, maar binnen het staatsbedrijf stuitte die voordracht op verzet. Ze hebben liever iemand van binnen hun eigen gelederen. Twee kandidaten worden geschikt geacht: Wim Dwarkasing, hoofd Exploratie en Rudolf Elias, die de leiding heeft over de raffinaderij. Het is een unicum dat het bedrijf het zo duidelijk oneens is met een door de politiek gekozen kandidaat. Daarnaast werd er niet positief gereageerd op het feit dat Sew A Tron grote stukken grond kreeg voor exploratie. Dit was ook een van de oorzaken waarom president Bouterse wilde dat Waaldijk zijn contract zou verlengen.
Vuilophaal in het donker
Sinds begin oktober wordt het vuil in Paramaribo in de avonduren opgehaald. Bij de voorbereidingen gaven ophaalbedrijven aan te twijfelen of het allemaal wel in een keer goed zou gaan. Het is voor hen de vraag of de overheid wel alle juiste maatregelen heeft getroffen. Haroen Abdul van ophaalbedrijf Krin Sranan en zijn collega’s, maken zich vooral zorgen over de verlichting. Zowel bij het ophalen als ook bij de vuilstortplaats. “Er moet daar verschrikkelijk goede verlichting worden gezet om ongelukken te voorkomen.” Ook de communicatie rondom het verplaatsen van de vuilophaal verliep niet vlekkeloos. Volgens de vuilophalers hoorden ze van de plannen via de media. Daarnaast zijn veel burgers nog niet op de hoogte.
Speciale berechting drugsverslaafden
Er moet een speciaal berechtingsysteem komen voor criminelen die drugsverslaafd zijn. Dat wil procureur-generaal Subhas Punwasi. Drugsverslaafde daders moeten niet zomaar worden veroordeeld, maar deskundige begeleiding krijgen. Er is inmiddels zelfs een wet ontwikkeld die dit moet realiseren. Andere landen, zoals Canada en Engeland, werken al langer met dit systeem. En met goed succes, stelde Punwasi in de Ware Tijd. Het idee is dat de verslaafden door begeleiding van hun verslaving afkomen, en daarmee ook hun criminele activiteiten stoppen. Advocaat Benito Pick merkt op dat er nu al nauwelijks iets gedaan wordt qua begeleiding van gevangenen. Hij heeft er weinig vertrouwen in dat de zogenaamde Drugs Treatment Court een succes zal zijn in het begeleiden van drugsverslaafden.
Nieuwe kans voor illegalen
Illegale vreemdelingen krijgen binnenkort de kans om een legale status te krijgen. Het generaal pardon geldt alleen voor buitenlanders die legaal het land zijn binnengekomen, maar door nalatigheid hun papieren niet bijtijds in orde hebben gemaakt. Aanleiding voor het bieden van deze kans, is een verzoek van Chinese verenigingen om ter gelegenheid van de viering van 160 jaar Chinese immigratie, afgelopen maand, illegale Chinezen een legale status te verlenen. Het kabinet van de president heeft daarop besloten alle buitenlanders hiervoor in aanmerking te laten komen. Volgens schattingen loopt het aantal illegalen in de duizenden. Eind 2009 stelde toenmalig minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, illegalen ook al in staat hun status te legaliseren.
Geld in spaarpot
“Surinamers moeten gaan sparen”, vindt Gillmore Hoefdraad, gouverneur van de Centrale Bank van Suriname. Volgens hem is dit van groot belang, aangezien geld uitgeven toenemende inflatie en schaarste aan vreemde valuta kan veroorzaken. Door de grote betalingsachterstanden van de overheid zijn burgers bezorgd over de waarde van de Surinaamse dollar. Veel mensen zetten hun geld om in Amerikaanse dollars of euro’s. Hierdoor ontstaat er een schaarste aan deze buitenlandse munten en wordt de wisselkoers hoger. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat importproducten duurder worden. Aangezien bijna alle verbruiksproducten geïmporteerd worden, is dit niet gunstig voor de economie.
Nieuwe brug nog niet klaar
Weggebruikers moeten voorlopig nog wachten op de oplevering van de nieuwe brug over het Saramaccakanaal. De bouw is weliswaar na jaren van gesteggel en vertragingen nagenoeg gereed, maar volgens minister Rabin Parmessar van Openbare Werken zijn ‘er zaken omheen die nu spelen’. Hij schuift de schuld van de vertraging in de schoenen van drie perceeleigenaren die hun stuk grond niet willen verkopen. Die percelen zijn nodig om het project te kunnen afronden en de toevoerwegen te kunnen aanleggen. “Sommige mensen willen niet verkopen. Het maakt niet uit hoeveel geld je voor ze zet”, aldus de bewindsman. De brug is van cruciaal belang om het verkeer in de Coesewijnestraat en de Van ’t Hogerhuysstraat te ontlasten. Daar staan nu dagelijks lange files. Wanneer de brug wel in gebruik kan worden genomen, is nog onduidelijk.
Suriname krijgt Delfstoffeninstituut
Suriname krijgt een eigen Delfstoffeninstituut. Het ministerie van Openbare Werken tekende daartoe een contract met architect Tsai Meu Chong, die is ingehuurd om de voorbereidingen te treffen. Het opzetten van dit gespecialiseerde instituut staat al jaren op de wensenlijst van opeenvolgende regeringen en is na het recente aantreden van minister Rabin Parmessar op Openbare Werken serieus aangepakt. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen is van mening dat het tijd is om het huidige, ontwikkelde technologische niveau aan te wenden om het mijnbouwkundige en geologische werk te verbeteren.
Twee nieuwe vrienden?
Minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin doet er alles aan om de diplomatieke vleugels van Suriname over de hele wereld uit te spreiden. Hij heeft met zowel Mongolië als Nieuw-Zeeland afgesproken diplomatieke relaties aan te gaan. De samenwerking tussen Suriname en het Aziatische Mongolië zal zich vooral concentreren op de mijnbouw en de agrarische sector. Ook wordt gedacht aan het uitwisselen van handels- en ondernemingsdelegaties. Murry McCully, minister van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland, is door Lackin uitgenodigd een bezoek te brengen aan ons land. Lackin is op zijn beurt gevraagd een werkbezoek aan Nieuw-Zeeland te brengen. Ook bij deze diplomatieke relatie zal de nadruk worden gelegd op de landbouw. Daarnaast is de mogelijkheid besproken van het verstrekken van studiebeurzen aan verschillende universiteiten van Nieuw-Zeeland.