Gesignaleerd, december 2011
Op zoek naar de stilte
Deze publicatie stelt de vraag hoe zichtbaar de sporen van het slavernijverleden zijn in Nederland. Het laat zien dat een kritische blik en het stellen van de juiste vragen met betrekking tot soms heel uiteenlopende voorwerpen, gebouwen en zelfs schilderijen, verrassend veel kan zeggen over de slavernij en de gevolgen daarvan.
Vier wetenschappers – Alex van Stipriaan, Waldo Heilbron, Aspha Bijnaar en Valika Smeulders – die hun sporen hebben verdiend, zijn op pad gegaan en presenteren hun gezamenlijke research.
Op zoek naar de stilte: Sporen van het slavernijverleden in Nederland, Alex van Stipriaan, Waldo Heilbron, Aspha Bijnaar, Valika Smeulders, 2007, KTLV/NiNsee, ISBN 9789067182959
De 8-decembermoorden: slagschaduw over Suriname
De kennis over de December-moorden is vertroebeld door belangen en angst. Boerboom en Oranje reconstrueren het verhaal. Ze beschrijven hoe de militairen gemakkelijk de macht in handen krijgen, maar daar niet mee weten om te gaan. De ‘grillige’ Bouterse manoeuvreert zich vervolgens tussen links en rechts, waardoor de groep van zestien versplinterd raakt en de grip op de politiek verliest. In de hoop die terug te krijgen, plande de legertop de moorden om ‘een schok door de samenleving’ te laten gaan. Met het collectieve trauma zijn zoveel belangen gemoeid, dat Venetiaan ervoor kiest het deksel voorlopig op de beerput te laten. Gebaseerd op schriftelijke bronnen, maar vooral op veel anonieme gesprekken.
De 8-decembermoorden: Slagschaduw over Suriname, Harmen Boerboom & Joost Oranje, 1992, BZZTôH, ISBN 9062917623
CIDADE DE DEUS
Een choquerende film over de kinderbendeoorlogen in het Brazilië van de jaren zeventig. De grootste sloppenwijk van Rio de Janeiro, Cidade de Deus (Stad van God), is allesbehalve hemels. Twee jongens groeien in de jaren zestig op in deze favela, maar ze maken andere keuzes in het leven. De sadistische Zé Pequeno pleegt zijn eerste moord wanneer hij ongeveer tien jaar oud is en schiet zich tot grootste gangsterbaas van de wijk. Buscapé wil de buurt maar wat graag ontvluchten en fotograaf worden, maar hij kan zich maar niet onttrekken aan het toenemende geweld waarmee Zé zichzelf in het zadel probeert te houden.
City of God, Fernando Meirelles en Katia Lúnd, 2002, O2 Filmes
Rustig iem deh
De titel van de nieuwste album van Joggaman met twaalf club tracks. De track Porque só penso iem você (waarom denk ik aan jou) werd als eerste song in de media gelanceerd. Het is een duet met de bekende Braziliaanse zanger Victor Larangera. Dit lied werd in Brazilië opgenomen en geproduceerd door de platenlabel van Victor in dezelfde studio waarin Michael Jackson het nummer They don’t care about us heeft opgenomen. Verder zijn als promo’s gelanceerd, Dis ano wan lei, Ala san me du en Mi ati e nak gi yu. Bekende artiesten als Kayente, Selecta, Mighty Youth en Splashmaster dj Gilly hebben ook een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het album.
Rustig iem deh, Joggaman, 2011, Wayang Studio Records/Oludu Studio/Salecta Beats