Goed nieuws uit New York
Het historische bezoek aan New York van president Desi Bouterse was een ongekend succes. Tenminste, als we zijn persmensen moeten geloven, want het is niet zo duidelijk hoe onafhanke-lijk die zijn. De warme brasa’s vlogen over en weer, Amerikaanse investeerders staan te popelen om in Suriname aan de slag te gaan. Maar is dat ook zo, of werden de zaken positiever voorgesteld dan ze werkelijk zijn?
We moeten toegeven dat de presidentiële propaganda-machine de informatie rond de reis tot in de puntjes had geregeld. Vooraf kregen de media zelfs een complete agenda van het staatshoofd. Dat die agenda niet helemaal klopte, is een ander verhaal. Een ontmoeting met zakenmagnaat Donald Trump ging niet door omdat Trump van niets wist, hetzelfde gold voor een toespraak die Bouterse zou houden op de belangrijkste beurs in de wereld. Op de receptie van de Nederlandse premier Balkenende was hij niet welkom, of kon hij niet aanwezig zijn wegens drukte?
Een bijeenkomst met Barack Obama liet Bouterse schieten omdat hij had gekozen voor ‘een groter belang voor Suriname’ en liever met goudmultinational New-mont rond de tafel ging zitten. Dat zou kunnen, maar welk groot belang Suriname heeft bij de gesprekken met dominee Jesse Jackson blijft een raadsel.
Gelukkig ging zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wel door. In Suriname mochten we rechtstreeks getuige zijn van het betoog van de president. Niet via de geplaagde staatszender STVS, maar via Sky. Niet toevallig de zender waarvan Cliff Limburg jarenlang het kritische boegbeeld was. Limburg is nu persman van Bouterse, die nu dus ook Sky in zijn greep heeft. Door de gekleurde en tegenstrijdige berichtgeving is het lastig te bepalen of de reis een succes was. Genoeg redenen voor allerlei speculaties en geruchten. Was Bouterse nu wel of niet uitgenodigd voor het etentje van Obama? Mocht hij zich nu wel of niet buiten de stadsgrenzen van New York begeven? Zijn er werkelijk Amerikaanse investeerders bereid hun vleugels naar Suriname uit te slaan? We zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen. En dus zal het nooit duidelijk worden of het onze dure belastingcenten waard was. Voor Bouterse privé was het zeker een groot succes. Als staatshoofd de wereld over te kunnen trekken: lange neus naar Nederland met haar internationale opsporingsbevel! Of nog persoonlijker: de alom als liefhebber van The Godfather bekend staande Macho Bouterse die in een Italiaans(!) restaurant in New York staat te zingen: die dvd zal thuis nog vaak vertoond worden. Minpunt blijft dat geen enkele regeringsleider naar zijn inauguratie kwam. Hij moet zelf op pad, want de staatsgreep en de decembermoorden zullen hem zijn hele leven blijven achtervolgen. Maak daar buiten Suriname maar eens een sympathiek staatshoofd van.