Goede wijn… – Parbode Sneak Peek
Wijn is alleen wijn als er druiven in zitten. Ja, toch? Of zit het anders? Zelfs in Europa bestaat er naast wijn van druiven ook bessenwijn, morellenwijn en bloedwijn. Of bisschopswijn, weliswaar van druiven, maar vermengd met kruidnagel, kaneel en sinaasappelschillen. Dus kunnen we in ons land ook wijn maken van alle vruchten die er groeien en meer dan van vruchten alleen. Precies dat doet Rising Sun Wine: Benito Amania samen met zijn vrouw Irene en hun vijf kinderen. Het gezin wordt in het productieproces waar nodig bijgestaan door familieleden.
De winery ligt wat afgelegen van de rest van de wereld. Het huis is niet aangesloten op waterleiding- of elektriciteitsnet. Maar op het dak liggen zonnepanelen. Voor leidingwater kunnen ze terecht bij de buren of bij de SWM. Rising Sun Wine is een puur Surinaams product, bereid in eigen land, uit Surinaamse vruchten en planten. Benito werkt in het dagelijks leven op het ministerie van Volksgezondheid. Hij is student verloskunde, aankomend vroedman zogezegd, een van de weinige mannen in een vrouwenwereld. Irene werkt als verpleegkundige in het Sint Vincentius Ziekenhuis.
Benito en Ireen kennen elkaar al van de opleiding verpleegkunde. Wanneer ze elkaar na jaren toevallig weer tegenkomen, raken ze aan de praat en slaat er een vonk over. Dat kan zomaar gebeuren. En zoals hun relatie ontstaat door een toevallige ontmoeting, zo ontstaat ook de productie van wijn uit een toevallige omstandigheid.
Hoe is het zo begonnen?
Bij toeval dus. Irene: “Mijn moeder is afkomstig uit Guyana. Ze is gewend om bij feestelijke gelegenheden een Indiaanse drank te maken. Nee, geen kasiri, maar een alcoholische vruchtendrank gemaakt van ananas. Het is een cultureel iets. Een week of twee voor een feestje maak je een emmertje of twee. Je kunt overigens flink dronken worden van de drank. Een van die emmers is langer dan normaal blijven staan. Toen we de drank proefden had het een heel andere smaak dan we gewend waren. Die smaak leek op wijn. Dat bracht ons op een idee en toen zijn we verder gaan experimenteren.”
Benito: “We zijn ons gaan verdiepen in het proces van wijn maken, boeken lezen, op internet zoeken. In het begin wist ik niet eens wat een droge wijn was. We zijn gegroeid van één naar twee emmers. We hebben onze wijn naar vrienden gebracht. Die vertelden verhalen over hun jeugd, over oma die ook een drank maakte van dyamun. De pot met dyamun werd in de grond begraven. Vanuit de vriendenkring bleven mensen bestellen. Zo is het kindje geboren en zo is het gegroeid tot wat het nu is.”
Wat is de stand van zaken nu?
Benito: “We zijn nu voor het derde jaar actief. Vorig jaar hebben we marktonderzoek gedaan en zijn we bezig geweest met de promotie. We hebben proefsessies georganiseerd, we stonden op de kunstmarkt aan de Waterkant en hebben deelgenomen aan verschillende beurzen. Dankzij een bevriend echtpaar zijn we tegenwoordig op Facebook te vinden. Districtscommissaris Nerkust helpt ons ook met de promotie. Onze wijnen zijn goedgekeurd door BOG. Ons label is goedgekeurd. We staan officieel geregistreerd.”
Welke wijnen maken jullie?
Benito: “Op dit moment maken we standaard de dyamun-wijn, we maken wijn van abrikoos en ananas tot birambi, van syuru tot watermeloen en alle versies daartussen. Daarnaast maken we ook wijnen van medicinale planten Dobruduwijn wordt bijvoorbeeld gemaakt van de liaan dobruduwa.”
Dobruduwa kan, hoe zeggen we dat netjes, mannen op cruciale momenten ondersteunen in hun mannelijkheid. Het is een natuurlijke viagra. Voor vrouwen is er een tegenhanger, wijn van de duludulu-liaan, een wijn met een soortgelijke werking, weet de ondernemer.
Benito: ‘We gebruiken plastic tonnen. Houten vaten zijn jammer genoeg niet te vinden, of onbetaalbaar. De kurken komen uit Nederland. Het gist laten we ook uit het buitenland halen, het is natuurlijke gist. De flessen kopen we lokaal op. Het zijn grote uitgaven. Het streven is erop gericht om zoveel mogelijk Surinaams producten en natuurlijke producten te gebruiken. Bij een nieuw product experimenteren we eerst met een kleine hoeveelheid en wanneer dat lukt, maken we grote hoeveelheden. We werken zoveel mogelijk met de natuur en zo min mogelijk met synthetische producten. Een fles wijn kost tussen de SRD 40 en SRD 55.”
Lees het hele artikel in het februarinummer van Parbode.