Gratis websites, een goed ding – Parbode Sneak Peek
Op 26 april 2021 wordt met veel ambaran aangekondigd en gelauncht: het Free Data pakket. Het is een datapakket voor klanten van Telesur, waarmee gratis toegang wordt verschaft tot 34 educatieve websites en enkele overheids- en telecomwebsites. Elke Telesur simcardhouder kan ‘Free On’ sms’en naar 4055, en van daaruit zou het zich vanzelf moeten wijzen: scholen, websites, educatieve centra en boekensites aan de fingertips.
Tekst Renate Sluisdom
Hoe komt Telesur op het lumineuze idee?, vragen we aan manager corporate communications Jennis Asraf. “Het idee is tot stand gekomen tijdens gesprekken over afstandsonderwijs met onze aandeelhouder (de overheid, red.).”
Maar, vinden wij, het plan biedt geen mogelijkheid tot afstandsonderwijs, het geeft alleen gratis toegang tot geselecteerde websites, dat lijkt ons nou niet bepaald iets dat voor een telecombedrijf meer dan een jaar moet duren. In antwoord daarop somt mevrouw Asraf projecten in de gezondheidszorg op waaraan Telesur technische ondersteuning verleend heeft, en vindt dat een project als Free Data ‘wat tijd’ kost vanwege de technische hobbels die genomen moesten worden.
Dat het ontwikkelen van een dienst als Free Data ‘wat’ tijd kost is begrijpelijk, al betreft dat geen tijd van de telecomprovider, maar wel van een ontwikkelaar van een dergelijk project. Voor zover we voor dit onderzoek konden achterhalen zijn er drie afzonderlijke personen geweest die zich hebben gericht tot functionarissen binnen het overheidsapparaat om hun project te promoten. De eerste is waarschijnlijk geweest Alexander Kafiluddin die een idee presenteerde aan de commissie Onderwijs, waarna die het aan het ministerie aanbood. Volgens Reshma Mangre, voorzitter van de vaste onderwijscommissie van De Nationale Assemblée, was er geen uitgeschreven projectplan overhandigd. De tweede is iemand die “via de Universiteit” zich richt tot dezelfde commissie. Maar Mangre vindt: “Laten alle mensen met dit soort plannen samen komen, dan kunnen we alle mooie delen verzamelen en zo tot een goed werkbaar geheel komen. We werken nog veel te veel langs elkaar heen.”
Lees verder in het augustusnummer van Parbode. Nu ook een digitaal abonnement mogelijk