Groen gas in ontwikkeling – Parbode Sneak Peek
Samuel Kuik (43) is een gepassioneerde ondernemer en de drijvende kracht achter de ontwikkeling van Slimgas. “Ik wil iets achterlaten voor dit land waarop ik trots kan zijn”, vertelt hij bevlogen. Hij noemt zichzelf de eerste Surinaamse ondernemer die op het gebied van duurzame energie een concreet product heeft weten te creëren zonder externe hulp. Emissievrij biogas dat wordt gemaakt van keukenafval en ontlasting.
Biogas is een compleet duurzame vorm van energie. Het heeft een cirkel die volledig sluit. Bij de productie van het gas blijft er slechts hoogwaardige mest over die perfect bruikbaar is voor bijvoorbeeld het kweken van groente. Deze groente kan weer worden gegeten door de bevolking, wat zorgt voor ontlasting die omgezet kan worden in biogas, evenals gewassen die niet gegeten worden.
Slimgas is voortgekomen uit Suriname Green Development Technologies. Kuik is ambitieus en wil snel stappen maken. “In zes maanden wil ik een productiesysteem van biogas opzetten om alvast één megawatt energie toe te dienen aan het netwerk van de EBS, en goedkoop gas leveren voor sociale instellingen en ziekenhuizen.”
In de periode 2014/2015 studeerde Kuik twee jaar biotechnologie in China. Toen hij deze studie deed, had Suriname nog niet de mogelijkheden om deze kennis in de praktijk te brengen. “Iedereen keek me heel vreemd aan wanneer ik biotechnologie aanhaalde. Als ik sprak over de recycling van biomassa en het opwekken van bio-energie, was het een soort scheldwoord. Iedereen verklaarde me voor gek.”
Hoe werkt de productie van biogas?
Biogas is energie die onttrokken wordt uit keukenafval en ontlasting door middel van een digester reactor. Deze werkt in principe hetzelfde als onze maag. Hij heeft een ingang en een uitgang. Uit de uitgang komt net zoals bij de mens het afval, in dit geval de hoogwaardige biomeststof. Net zoals onze maag gebruikt de reactor een methaanbacterie, en deze zorgt voor de productie van biogas. Vervolgens wordt het vloeibaar gas gedroogd en worden de zware metalen onttrokken. Het kan direct worden gebruikt om mee te koken. Het verbrandt als waterstof, wat volledig schoon is. Volgens de berekeningen van Kuik heeft Paramaribo de potentie om 6,5 megawatt aan energie op te wekken op basis van ontlasting. Paramaribo produceert gemiddeld 75.000 kilo poep en ruim 450.000 liter urine per dag. Nu gaat al deze “waardevolle materie” verloren.
Lees het hele artikel in het decembernummer van Parbode