Groot Surinaams Kookboek (registered)
Heb je het over Suriname, dan heb je het over lekker eten. Toch? Er gaat geen gelegenheid voorbij of er komt een stevig maal op tafel. Meestal belandt een kip in de pan, een enkele keer is het wat anders. Maar soms weten we helemaal niet wat we willen koken. Daarvoor zijn er vele honderden kookboeken. Parbode heeft de meest bijzondere uitgezocht, om u een beetje op weg te helpen. Deze maand: het ‘Groot Surinaams Kookboek’.
Vooropgesteld: het ‘Groot Surinaams Kookboek’, waarvan de eerste druk in 1979 verscheen, is verreweg het meest complete kookboek dat in de culinaire geschiedenis van ons land op de markt is gekomen. Dat het nu, dertig jaar later, nogmaals op de markt is gebracht, deze keer door uitgeverij Dubois, is dus niet zo vreemd. Alleen jammer dat niet van de gelegenheid gebruik is gemaakt om het wat aan te passen aan de tijd. Met uitzondering van het iets grotere formaat is er niets veranderd.
Nu maakt het voor de recepten niet zoveel uit, die blijven zoals ze waren. Maar het zou bijvoorbeeld al aardig zijn geweest als de uitgever oog had gehad voor de ontwikkelingen op het gebied van de emancipatie. Het voorwoord van 1979 is klakkeloos gekopieerd en dus is de beschermvrouwe er van ‘overtuigd, dat het voor huisvrouwen een nuttige handleiding zal zijn bij het klaarmaken van niet alleen voedzame, maar ook ‘goed’ smakende maaltijden. Anno 2009 staan mannen vaker achter het gasfornuis dan misschien wordt verondersteld, mijn man in ieder geval wel. Maar voor hen is het boek dus kennelijk niet bedoeld.
En bovenal: rijst wordt per definitie gekookt op het gasfornuis, terwijl de meerderheid huidige generatie keukenprinsen en –prinsessen zweert bij die o zo gemakkelijke elektrische rijstkoker.
Wil dit zeggen dat het boek niet deugt en dat je het niet moet kopen? Nee! Integendeel! Want nogmaals, een completer kookboek kun je niet vinden.
Los van de vele honderden uiterst smakelijke gerechten, die helder zijn ingedeeld, wordt nog tal van andere praktische (en soms ook wat onnodige) informatie verstrekt.
Kortom, als je het nog niet hebt: kopen dat boek! Let niet op de gedateerde toonzetting (beschouw dat maar als een soort nostalgie), doe het vooral om de veelheid aan recepten. Completer dan in deze klassieker kun je het niet krijgen.