Hall of Fame
Het cultureel centrum Kwakoe in de Bijlmer, niet te verwarren met het gelijknamige zomerfestival, verzamelde een paar jaar terug voor een tentoonstelling honderd portretten van beroemde en belangrijke Surinamers. Het werd een bonte verzameling van bestuurders, politici, wetenschappers, kunstenaars, sporters en actievoerders. Nog steeds hangen de prominenten her en der in het gebouw, niet ver van winkelcentrum Amsterdamse Poort.
Het portret van Desiré Delano Bouterse zorgt bij de meeste niet-Surinaamse bezoekers steevast voor een lichte verwarring. Is dat niet de man achter de decembermoorden? Is dat niet de man die dood en verderf zaaide tijdens de binnenlandse oorlog? Is dat niet de man die in 2000 in Nederland bij verstek tot elf jaar cel werd veroordeeld wegens handel in cocaïne? Waarom hangt hij hier tussen Denise Jannah en Anthony Nesty aan de muur?
In Nederland, laten we het maar voorzichtig stellen, is Bouterse niet bij iedereen populair. Staatsvijand nummer een is de oud-legerleider niet meer sinds de terreurdaden van Osama bin Laden, maar hij blijft voor velen in Nederland niettemin een schurk van formaat. Zij snappen er ook niets van dat Bouterse in Suriname nog steeds kan rekenen op een stevige achterban, en in peilingen zelfs wordt uitgeroepen tot meest populaire politicus.
Naar de oorzaken kan slechts worden gegist. Sommigen zeggen dat Bouterse in Suriname zo populair is, omdat hij het in Nederland níet is. De vijand van de voormalige kolonisator is de vriend van de voormalige gekoloniseerden. Anderen schrijven de steun voor Bouterse toe aan de door hem gedirigeerde revolutie, die in 1980 een einde maakte aan de door en door verziekte oude politiek in Suriname. Critici beweren dat angst voor Bouterse en zijn clan na al die jaren nog steeds een grote rol speelt.
Wellicht zal het aanstaande proces tegen Bouterse en de andere verdachten van de decembermoorden op veel vragen antwoord geven. Niet alleen op vragen over de gebeurtenissen van de nacht van 7 op 8 december 1982 in Fort Zeelandia, maar ook op vragen over de werkelijke betekenis van Desi Bouterse voor zijn land, en misschien zelfs ook op vragen over de ingewikkelde relatie tussen Suriname en Nederland.
En dan hebben wij hier in de Bijlmer misschien ook een antwoord op de lastige vraag of Desi Delano Bouterse wel of niet een plaats verdient in de Hall of Fame van honderd beroemde en belangrijke Surinamers.
De auteur is journalist bij het Amsterdamse dagblad Het Parool