Hanna Bakboord: ‘Een goed doordacht reclameplan is een uitdaging’ – Parbode Sneak Peek
Een goede reclameboodschap schud je niet zomaar uit je mouw. Er gaat een periode aan vooraf van veel over en weer praten. Met de opdrachtgever, met het creatief team, met de designers, copywriters, scriptwriters en productiebedrijven. Immers, de boodschap moet de koper verleiden. “Hoe creatiever, hoe pakkender”, benadrukt reclameguru Hanna Bakboord (60) tegenover Parbode.
“De Surinaamse reclamewereld is veranderd”, begint reclame-icoon Hanna Bakboord, die al langer dan dertig jaar in onze reclamewereld opereert. Er zijn vele reclamemakers op het veld, van wie het gros weinig notie heeft van wat het vak precies inhoudt. Volgens haar wordt er niet serieus gewerkt aan een goed doordacht reclameplan. “Soms lijkt het alsof het niet zoveel uitmaakt hoe de boodschap naar buiten wordt gebracht.” Ze haast zich te zeggen dat niet iedereen zich daaraan schuldig maakt. Bakboord trad in oktober 1982 in dienst van Thea Rubenstein Advertising (NV TRAD), een advertentiebureau dat door de Engelse Thea Rubenstein en haar Amerikaanse echtgenoot Cyrus was opgericht. In die tijd was er een aantal reclamebureaus en was de reclamewereld goed georganiseerd. Het bureau van Kamla Sukul bijvoorbeeld, was gespecialiseerd in het maken van reclameliedjes. Voor een goede kwaliteitsreclame kon je terecht bij Healy and Duttenhofer Advertsing en Thea Rubenstein Advertising. Dovale Advertising hield zich meer bezig met het plaatsen van buitenlandse reclamespotjes en het reclamebureau
van Ampie Kamperveen was natuurlijk gespecialiseerd in radioreclames. Elk bureau had zijn eigen skills. Bakboord: “Het blijft een uitdaging om een mooi, goed doordacht reclameplan te bedenken dat generaties lang in het geheugen blijft. Heb je ook gemerkt dat alle tandpasta Colgate heet? En alle poederzeep noemt men Witboi, naaimachines werden Signally genoemd, en een sigaret heette Salem.” Ze vindt dat in de hedendaagse reclamewereld vaak ad hoc-beslissingen worden genomen. “Een opdracht moet zo spoedig mogelijk klaargemaakt worden, om zo snel mogelijk te worden uitgezonden/gepubliceerd.” Bakboord vermoedt dat dit voortspruit uit de jaren 80. Een tijd waarin bedrijven het zich niet konden permitteren importwaren lang in voorraad te houden vanwege cashflow. Binnengekomen producten moesten snel de deur uit, zodat weer producten konden worden aangekocht. Het was toen van belang om het publiek meteen te laten weten dat het product weer in voorraad was. Dus een snelle, eenvoudige reclameboodschap moest gauw de ether in. Een strategie die al gauw door vele bedrijven werd overgenomen. Pas in voorraad…Wederom in voorraad…Altijd in voorraad.
Hoewel deze strategie werkte, deed die de reclamewereld niet goed. Reclamemakers werden gemakzuchtig en goed doorgedachte reclame-ontwerpconcepten en strategieën werden steeds minder belangrijk.
duo bakboord/marques na dip 1982 Na december 1982 kwam er een dip in de reclamewereld. Vele reclamebedrijven moesten afhaken vanwege de verslechterende economie. De reclamewereld heeft hier erg onder geleden. Bedrijven konden zich geen grote reclameplannen permitteren. Er werd naarstig gezocht naar alternatieven. Langzaam begonnen de bureaus samen te smelten of doekten op en ‘verkochten’ hun klanten aan degenen die het aandurfden door te gaan. In 1984/85 maakte Hanna contact met Joan Marques van Cojo Advertising om te kijken hoe Thea Rubenstein Advertising een samenwerking kon aangaan met haar bureau. Beide dames wisten dat er vlug iets moest gebeuren. Hanna had al tv-programma’s gemaakt en voor de radio gewerkt, en Joan was in die tijd bezig met een tv-quizprogramma en een radioreclameprogramma, maar kon financieel het hoofd moeilijk boven water houden. Zo
ontstond het duo Hanna en Joan. Met het samenbrengen van elkaars skills begonnen ze televisieprogramma’s te maken waarin betaalbare sluipreclame was verwerkt. Van quizzen en tv-magazines tot kinder-, tiener-, kerst- en eind-van-het-jaarprogramma´s. Van hun hand kwamen ook ettelijke documentaires. Bakboord is in Nederland gevormd. Ze vertrok op achtjarige leeftijd met haar ouders naar Nederland en blonk daar uit in de sport. “Ik hield meer van sport dan van uitgaan”, zegt ze. Vanaf haar achtste tot haar veertiende deed ze in Nederland actief en gedisciplineerd aan turnen en ze sleepte veel prijzen in de wacht. Ook deed ze aan zwemmen, badminton en handbal. “Nu zwem ik twee keer per week en de andere sporten hou ik voor gezien.” Voordat Bakboord in de reclamewereld stapte, deed ze werkervaring op bij bedrijven in Nederland en in Suriname. In ons voormalig moederland werkte ze onder andere voor een verzekeringsmaatschappij, een bank, bij de politie en een notariskantoor. Terug in Suriname deed ze werkervaring op bij een drukkerij en de radio. Dat was in de jaren 80.
Het hele artikel is te lezen in het augustusnummer van Parbode.