Harry Dorinnie, centraal bankier in hart en nieren – Parbode Sneak Peek
Harry Dorinnie is directeur Monetaire Zaken en Economische Aangelegenheden bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). In gesprek met Parbode is hij openhartig over zijn kijk naar de Surinaamse economie, haar uitdagingen en eigenaardigheden. Ook vertelt hij over zijn tijd bij de Centrale Bank én over corruptie.
Tekst Rinne Post
Als het gaat over het investeringsklimaat zeggen grote buitenlandse investeerders ‘het is gewoon te corrupt in Suriname’.
“Kijk, om eerlijk te zijn, ik ben niet naïef of wat dan ook. Van de dynamiek van de corruptie in Suriname heb ik nog niet een volledig plaatje. Je hoort heel veel geluiden over corruptie, het is echt een serieus probleem. In feite, in een situatie waarin je enorm veel corruptie hebt, ga je geen voortgang en geen bloei hebben.”
Sommige mensen worden enorm rijk, en de rest pinaart. Zeker op een positie als de uwe moet u corruptie tegenkomen toch? U ziet misschien niet alles, maar bent tenslotte directeur bij de Centrale Bank.
“Wel, ik kom het tegen buiten de deur van de bank. Wanneer je iets wil doen en je krijgt te horen dat het versneld kan gebeuren. Dat doe ik nooit. Als ik ergens op moet wachten, dan blijf ik wachten. Ik ga geen dingen doen om het te bespoedigen. Ik heb daar geen zin in. Maar het is een probleem in Suriname, dat kunnen we niet ontkennen. Wat corruptie vooral doet is dat mensen zich middelen toe-eigenen die anders bestemd zijn, voor de samenleving. Dat is toch verfoeilijk?”
Lees het hele interview in het december/januari-dubbelnummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren