Hennep: strijd om de veelzijdige plant in Suriname
Eind januari 2018 werd in De Nationale Assemblée een wet goedgekeurd die industriële productie toestaat van hennep met een tetrahydrocannabinolgehalte (THC) tot 1,5 procent. Hennep (cannabis) met een laag THC-gehalte kan namelijk niet gerookt worden om er high van te worden. Marihuana heeft een veel hoger gehalte. Nu is het wachten volgens procureur-generaal Roy Bajnath Panday op het bijbehorende wetsartikel. Parbode ondervroeg deskundigen over de pro’s en contra’s van industrieel, medisch en (nog steeds illegaal) recreatief cannabisgebruik.
In november 2017 werd in DNA de toestemmingsbrief van de minister van Volksgezondheid aan econoom Winston Wirht behandeld. Die strijdt al zeven jaar voor het legaal telen van industriële hennep. Vorig jaar kwam ook Giovanni van Brussel in de pers met CBD-olie, die hij al vier jaar produceert en die de medische kwaliteiten van hennep zou bewijzen. Dax Fong Hing van D’Bar begon een petitie met het voorstel coffeeshops met cannabisverkoop en recreatief gebruik legaal te maken. Dat zou goed zijn voor het toerisme, zodat ‘Paramaribo het Amsterdam van Zuid-Amerika wordt’. Tegenstanders Directeur Carlo Lansdorf van het afkickcentrum De Stem is een fel tegenstander van recreatief gebruik van marihuana in coffeeshops. “Er is twee jaar geleden een goede wet aangenomen die het roken van sigaretten in openbare ruimtes verbiedt. Aan het legaliseren van marihuana zou men niet eens moeten denken”, benadrukt Lansdorf. Hij ziet zowel sigaretten als marihuana als gateway drugs, die kunnen leiden tot gebruik van steeds zwaardere middelen. De voorzitter van de Nationale Antidrugs Raad, Marie Bunwaree, vindt ook het telen van industriële hennep een risico, omdat wij niet genoeg controlemechanismen hebben om te kijken of het werkelijk om hennep met een laag THC-gehalte gaat. Om deze reden had ook assembeelid Krishna Mathoera moeite met de nieuwe wet.
Marihuana schadelijk
Schadelijke effecten die marihuanarokers treffen zijn op lichamelijk gebied onder andere een verlaagde bloeddruk en een versnelde hartslag.De marihuana wordt voor een optimaal effect diep geïnhaleerd. Daarmee brengt het roken van een joint net zoveel schade aan de longen als vier tot vijf gewone sigaretten. Mannen kunnen er verminderd vruchtbaar van worden, zwangere vrouwen hebben meer kans op een baby met een te laag geboortegewicht. Verder lijden marihuanarokers vaak aan vergeetachtigheid (aantasting kortetermijngeheugen), slaperigheid en zelfs achtervolgingswaanzin. Marihuanagebruikers hebben driemaal zoveel kans om ongelukken te veroorzaken in het verkeer, omdat hun inschattingsvermogen, coördinatie en reactiesnelheid aangetast worden. Paniekaanvallen, angst- en slaapstoornissen kunnen ook het gevolg zijn van wiwiri roken.
Industriële hennep geen drug
Industriële hennep heeft geen psycho-actieve werking en wordt daarom niet beschouwd als een drug, legt Winston Wirht uit. Omdat er in de wereld een toenemende vraag is naar natuurvezels, en industriële hennep een miljardenindustrie is voor Europa en de VS, zet Wirht zich met zijn Green Heart Foundation in voor het telen van deze hennep. Grondbewerking, inzaai en oogsten kunnen met gecombineerde machines – combines – mechanisch
gedaan worden. Vanwege de ‘war on drugs’ in de VS werd hennep gecriminaliseerd en was het enkele decennia verboden; een verbod dat door een aantal ontwikkelde landen werd nagevolgd. Nu hebben de VS echter een miljardenindustrie en planten 450.000 hectare hennep (hemp) per jaar. Ter vergelijking: in Suriname wordt jaarlijks 33.000 hectare rijst geplant. Frankrijk heeft al meer dan een eeuw industriële hennepplantages en fabrieken waar de
hennep verwerkt wordt tot oersterk touw, dat wordt geweven tot canvas voor tenten, dekzeilen, kleding en sportieve schoenen.
Het hele artikel is te lezen in het meinummer van Parbode