Hervormingen op Cuba
De heropening van de Amerikaanse ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana afgelopen 14 augustus markeert een nieuw tijdperk in de relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba. ‘Een historisch moment’, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tijdens de persconferentie na afloop van de ceremonie. De vraag is wat deze alom gebezigde term gaat betekenen. Hoe zullen de voorzichtig ingezette economische hervormingen zich ontwikkelen en zal er ruimte komen voor een politieke oppositie?
Op foto’s in kranten en op internet zien we Cubanen gehuld in de stars and stripes: de Amerikaanse vlag prijkt op korte shortjes, wapperende rokken, haarbanden of zelfs als tatoeage op lichamen. ‘Het ‘yankee go home’ is verruild voor het ‘yankee welcome’’, schrijft de Cubaanse blogster Yoani Sánchez in een artikel dat op 25 maart is gepubliceerd in de Spaanse krant El País. Volgens haar ‘klampen miljoenen Cubanen zich vast aan de illusie dat de Verenigde Staten hen zullen redden van de chronische ontberingen’. Het idee dat alles snel gaat veranderen, heeft ertoe geleid dat sommige Cubanen de prijs per vierkante meter van hun woning opschroeven en anderen zich afvragen waar in Havana de eerste Applestore zal openen. ‘Er zijn zelfs Cubanen die al een ferry voor zich zien die het eiland verbindt met Miami’, aldus Sánchez.
Voor een beter begrip van het ‘historische moment’ is kennis van de historische context niet overbodig. Dan blijkt dat deze term wat ‘over de top’ is. Zo zijn de diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de VS nooit echt afgebroken. Ook al is de Amerikaanse ambassade in 1961 onder president John F. Kennedy officieel gesloten, al in 1977 kwam toenmalig president Jimmy Carter met zijn Cubaanse collega Fidel Castro overeen ‘Belangensecties’ te installeren in elkaars landen. De Amerikaanse Belangensectie was de op een na grootste missie (na de Sovjet-Unie) in Havana. De Engelse krant The Guardian spreekt dan ook – terecht – over ‘een formalisering van de betrekkingen’.
Lees verder in de oktobereditie van Parbode.