Het miskende genie
Bij het horen van de naam George Rustwijk zal nog maar bij maar weinig mensen een belletje gaan rinkelen. Toch was hij in zijn tijd een figuur die opviel en waarmee rekening werd gehouden. Maar wat was zijn werkelijke betekenis in Suriname rond 1900?
Veelzijdig was hij in elk geval. Rustwijk was tekenleraar, kunstenaar, decorontwerper, dichter en politiek activist. Hij bemoeide zich met alles en iedereen en was op allerlei terreinen actief. Natuurlijk waren er ook mensen die gniffelend over hem spraken, afhankelijk van de belangen zij vertegenwoordigden.
George Rustwijk was diep onder de indruk geweest van de spectaculaire passage van de Halley-komeet in 1910. Die verschijnt elke 76 jaar, maar deze keer was dat op een afstand van ‘slechts’ 22,4 miljoen kilometer van de aarde. Rustwijk zag in het hemelse licht van Halley een nieuw begin van Suriname.
Vanwege de symboliek van dit natuurverschijnsel gebruikte hij het pseudoniem ‘Luci’, dat ‘licht’ betekent. Onder die naam componeerde hij wat sommigen als zijn magnum opus beschouwen: Het Waarom Beantwoord, een lezing of noem het maar gerust een ‘voorstelling’ met proza, poëzie, muziek en een eigen decor op basis van een tekst van maar liefst 68 pagina’s. Het was een alles omvattende aanklacht over de wantoestanden in zijn land.
In Het Waarom Beantwoord bleef geen enkel thema onbesproken: de belabberde drinkwatervoorziening, de erbarmelijke kwaliteit van de levensmiddelen, het gebrek aan volkswoningen, de slechte hygiënische omstandigheden, het krachteloze bestuur. Alles opgetuigd in een complete one-man show. Zelfs het decor had Rustwijk zelf geschilderd; een gigantische zwarte octopus met op elke tentakel een van die maatschappelijke kwaden.
Lees het volledige portret van deze markante Surinamer in de juli-editie van Parbode. Nu in de winkel!