Het sociaal-maatschappelijk hart van DNA-lid Edgar Sampie – Parbode Sneak Peek
ABOP-parlementariër Edgar Sampie (28) stapte al op 17-jarige leeftijd in de politieke arena. Hij was van 2014 tot 2017 prominent lid van het Nationaal Jeugdparlement en na toetreding tot de ABOP, werd hij in 2020 gekozen tot lid van De Nationale Assemblée. Suriname moet weer helemaal op de rails en financieel geheel op eigen benen staan, betoogt de sociaal-maatschappelijk actieve Sampie.
Tekst Arjen Stikvoort
Sampie is naar eigen zeggen een gewone jongen die geboren is in 1992 in het dorp Nieuw Aurora. Een onbevangen jeugd was niet voor hem weggelegd. “Mijn moeder stierf toen ik twee jaar was. Pas op mijn zestiende zag ik voor het eerst een foto van haar en kreeg ik het hele verhaal te horen.”
Hij vertelt dat hij goed werd opgevangen door zijn familie. Hij leefde vier jaar met zijn oma, die toen al op leeftijd was en niet veel kon doen. “Als jongeman deed ik bijna alles thuis; de vaat, kleren wassen (ook voor oma), vissen, naar het kostgrondje gaan voor aardvruchten, het erf schoonhouden, cassave raspen, enzovoorts.” Hij kreeg daarvoor geen geld van oma, maar wel de sleutels van het leven. “Respect, zegen, zachtmoedigheid, geloof, hoop, liefde, doorzettingsvermogen en een gratis cursus ‘Keuzes maken’”, zegt hij lachend.
Sampie volgde het basisonderwijs op de Johannes Arabieschool, maar dat liep niet van een leien dakje. Hij bleef twee keer zitten. “In de eerste klas bracht ik alleen maripa’s en awara’s naar school om uit te delen, in plaats van schriften en potloden. Ik was meer buiten de klas dan binnen en was altijd de drukste.”
Jongeren zijn de toekomst
Maar het besef dat je met dit gedrag niet ver komt, dat je zelf moet werken aan een goede toekomst, deed Sampie anders beslissen. In 2006 slaagde hij na acht jaar lagere school en verhuisde hij – noodgedwongen – voor studie naar de stad.
Lees verder in het oktobernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar