Het wel en wee van ICT
Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) herhaalde onlangs nog maar eens dat Suriname de ontwikkelingen op het gebied van ICT moet bijbenen. Dat is volgens het ministerie essentieel voor de sociaaleconomische groei van het land. Toch is daar in het beleidsplan van de regering maar weinig van terug te vinden.
“Het ICT-beleid van de overheid is versnipperd”, vindt Jack Meijdam. Hij is bureaumanager van de ICT-Associatie (ICT-AS), een samenwerkingsverband van enkele tientallen Surinaamse bedrijven. “Het beleid is verdeeld over meerdere ministeries en men gaat soms nog steeds voor het eigen belang.” Meijendam ziet een duidelijke oorzaak. “Dit land was jarenlang geïsoleerd. Men had alleen banden met Nederland en de Verenigde Staten. De laatste jaren verandert dat; er is meer samenwerking met andere landen.”
Een van de meest in het oog springende resultaten van zo’n samenwerking is een in 2009 in gebruik genomen internetkabel langs Suriname en Guyana. Dit was nodig, omdat het vaak voorkwam dat de bestaande kabel kapot ging, en er regelmatig uren of zelfs dagen geen internetverbinding was. Beide landen investeerden daarom gezamenlijk zo’n 53 miljoen Amerikaanse dollar, om de snelheid van het internet op te krikken en een verbinding te garanderen.
Toch kan ook vandaag de dag in Suriname nog steeds niet optimaal gebruik worden gemaakt van de digitale mogelijkheden. “Het Korps Politie Suriname heeft software ontwikkeld om enkele werkzaamheden te vereenvoudigen, maar het is niet mogelijk die te gebruiken. Het internet is simpelweg niet snel genoeg”, aldus Meijdam. “Als je een mail stuurt naar iemand of een site opzoekt, gaat dat eerst naar Miami. Dat is een hele lange omweg. Bovendien, als er ergens tussen hier en daar een kabel breekt, valt internet voor iedereen weg.”
Een mogelijke oplossing en andere ICT-wetenswaardigheden staan in de augustuseditie van Parbode.