Hoe hygiënisch zijn onze slagerijen? – Parbode Sneak Peek
Degenen die het zich nog kunnen permitteren, stappen nog wel een slagerij binnen om vlees op tafel te kunnen leggen. Als klant geef je een slager het vertrouwen wat betreft het vlees dat hij verkoopt. Iedereen wil waar krijgen voor zijn geld. Maar stel je jezelf wel de vraag hoe hygiënisch de slagerij is? “Honderd procent haal je nooit, maar wij doen ons best om het maximale eruit te halen”, zegt Arny de Bruin, eigenaar van Slagerij Islam Ramdjan.
Door Elvira Babel
In de slagerij bij de Centrale Markt snijdt de 59-jarige De Bruin een stuk vleesworst voor een klant. Er komen klanten binnen die via twee deuren de slagerij, die al 43 jaar bestaat, kunnen betreden. “Je doet elke dag je best, want de situatie verandert van moment op moment. Hoe wij hier op de markt zijn, kan je wel proberen de hygiëne 85 procent goed te houden. Honderd procent haal je nooit, maar wij doen ons best om het maximale eruit te halen. Wij hebben vaak controles van BOG en de Veterinaire Inspectie die eens in de maand langskomt. Wanneer jij als eigenaar iets over het hoofd ziet, zijn deze instanties er die je erop kunnen wijzen om bij te sturen”, zegt De Bruin.
De slager geeft aan dat bacteriën zoals salmonella en andere bacteriesoorten voorkomen moeten worden. “Dat wil je absoluut niet in je slagerij, anders moet je sluiten. Het is dus ook niet raadzaam dat klanten hun vleessoorten kopen en de hele dag ermee rondrijden in de felle zon, vooral gehakt niet, want dan hebben de bacteriën de gelegenheid om zich te nestelen. Kip is nog gevoeliger.”
Parbode sprak verder met onder anderen levensmiddelentechnoloog Ricky Stutgard, waarnemend hoofd van Milieu-Inspectie Stephanie Cheuk-Alam, en keurmeester Carlo Sokromo. Lees het hele artikel in het augustusnummer van Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren