Humphrey Naarden: ‘Onze focus ligt ook op kleine drugsdealers’
Ons land draagt mede door de recente grote drugsvangsten internationaal de zorgwekkende titel ‘narcostaat’. Zijn er meer drugs in omloop of worden ze vaker onderschept? We vroegen het aan Humphrey Naarden, hoofd afdeling Narcotica Brigade (Narco) van het Korps Politie Suriname (KPS).
Opgelost in een fles rum, in de steel van bloemen gespoten, bruin gespoten cocaïnebolletjes verstopt tussen gestoofde mopé, vermengd in een zak peper of in het haar gevlochten. Er gaat geen week voorbij of er worden drugs ontdekt. Voornamelijk in luchtpostpakketten, maar de laatste periode lijkt dit ook te gelden voor grote drugsvangsten.
Op een persconferentie eind mei deelde het KPS mee dat het binnen drie maanden tijd zo’n 600 kilogram cocaïne en 528 kilogram marihuana (yami) heeft onderschept.
Na de ontdekking van de ‘drugsduikboot’ in het district Saramacca, werd in maart nogeens bijna vijfhonderd kilogram cocaïne in een vliegtuig gevonden. Enkele dagen later werd 270 kilo cocaïne in de Antwerpse haven van België onderschept, de drugs waren afkomstig uit Suriname. Op 3 april vond de politie iets meer dan veertig kilogram cocaïne op onze Jules Sedney-haven en vijf dagen later werden 55 pakken drugs aangetroffen op de Johan Adolf Pengel-luchthaven. Ook werden daar eind mei twee passagiers aangehouden met in hun koffers 38 kilogram yami. Deze aanhouding leidde tot een inval in een woning in Paramaribo, waar de politie onder andere 490 kilogram yami in beslag nam.
“Niet alleen deze grote hoeveelheden zijn verontrustend”, vertelt Naarden, in zijn kantoor aan de Nieuwe Haven. De gigantische hoeveelheden ‘wit goud’ zijn niet bestemd voor de Surinaamse markt, maar voor Europa en Noord-Amerika. Terwijl een kilogram cocaïne in ons land zo’n 4000 Amerikaanse dollar waard is, ligt de marktwaarde in Europa tussen de 20.000 en 25.000 euro. “Het is dan ook logisch dat drugscriminelen razend zijn dat spul daar te krijgen”, zegt het hoofd van de Narcotica Brigade.
Creatieve drugssmokkel
Dat Suriname niet achterblijft in de ontwikkelingen voor het opsporen van drugs, blijkt uit de vele drugsvangsten hierboven vermeld. De leden van de Narcotica Brigade konden in het verleden al profiteren van trainingen georganiseerd door Fransen en Nederlanders. Dankzij de Franse overheid hebben Narcoleden geleerd hoe ze op een correcte manier een pleziervaartuig of boot moeten doorzoeken. Vijf jaar geleden ontving de Narcotica Brigade ook enkele drugshonden, waarna de Nederlandse en Surinaamse overheden gezorgd hebben voor de training van hondenbegeleiders. Mede dankzij deze ontwikkelingen wordt het de drugscriminelen niet gemakkelijk gemaakt. “Vergeleken met vroeger is de drugssmokkel van Suriname naar Nederland via de luchthaven drastisch teruggevallen. Er wordt vandaag meer gesmokkeld via luchtpostpakketten”, zegt Naarden. Dit heeft als gevolg dat drugscriminelen steeds creatiever worden.
“De creativiteit van drugscriminelen gaat soms zo ver dat je ze bijna gaat bewonderen”, lacht Naarden. Hij herinnert zich nog goed hoe een tros maripavruchten werd gebruikt om drugs te transporteren. “Van elke maripa werd het vruchtvlees zorgvuldig opengesneden, de harde pit eruit gehaald en vervangen door cocaïnepoeder. Daarna werd de vrucht mooi dichtgelijmd. Dat vond ik bijzonder knap”, getuigt Naarden, die meteen vervolgt met een anekdote over de papaja, waarbij op eenzelfde manier te werk is gegaan. “De steel van de papaja was weggetrokken en in de holte zat een plastic zak gevuld met cocaïnepoeder. De steel was er nadien weer netjes op gezet met lijm”, lacht Naarden. Maar hij wordt serieus wanneer hij vervolgt: “De enige plek waar ik nog geen drugs heb aangetroffen is in rijstkorrels. Als drugscriminelen hun creativiteit positief zouden gebruiken, zou het veel beter gaan met ons land”, stelt de hoofdinspecteur. Naarden was in het verleden al lid van de Narco voor hij politiewoordvoerder van het KPS werd. Sinds 2015 is hij terug op de afdeling, nu als hoofd. Een afdeling die 24/7 bemand wordt, want ook drugscriminelen werken op zondag.
Grootste gevaar
Relatief kleine hoeveelheden cocaïne, tussen 20 en 400 gram, worden voornamelijk via luchtpostpakketten gesmokkeld. “Elke week brengt de douane ettelijke dozen naar onze afdeling waarin drugs zijn ontdekt. Alle drugs bij elkaar opgeteld zorgt op het eind van het jaar ook voor heel wat kilo’s. Die vangsten moeten dus niet onderdoen voor de grote”, vertelt Naarden. Het gaat hier voornamelijk om cocaïne in poedervorm. In negen van de tien gevallen is zo’n doos bestemd voor Nederland. De focus van de Narco ligt ook op de aanpak van deze kleine, nationale dealers. “Zij vormen nog altijd het grootste gevaar voor onze samenleving, want zij creëren de drugsverslaafden”, waarschuwt Naarden.
Wat dan met alle verslaafde Surinamers die – duidelijk onder invloed – in de straten van ons stadscentrum rondzwerven? Waarom worden zij niet opgepakt? “Alhoewel drugsgebruik binnen de wet verdovende middelen ook een strafbare handeling is, focussen wij ons op de verkoper. De gebruikers en verslaafden zijn ook in overtreding, maar we plaatsen hen in een breder maatschappelijk kader. In feite hebben ze andere soorten hulp nodig, zoals opvang en begeleiding tot afkicken”, verklaart het afdelingshoofd. Met het vinden en opsluiten van drugsdealers wil Naarden de toegang tot drugs moeilijker maken, zeker voor mensen die willen experimenteren. “Zij die verslaafd zijn, vinden altijd wel een plek om te kopen. Maar door het aantal verkooppunten drastisch te verminderen, wordt de toegang tot drugs moeilijker en hopelijk raken zo minder mensen verslaafd.” Naarden zegt dat de internationale gedachte voor drugsbestrijding is gericht op de zogenaamde kingpins, de drugsbarons. “Zij en de kleine verkopers vormen het grootste gevaar”, aldus inspecteur Naarden.
Lees het hele artikel in het augustusnummer van Parbode