In het Nieuws
Na de rellen
De ingrediënten voor het uitbreken van de kerstnachtrellen in Papatam nabij Albina waren allemaal aanwezig. Het ministerie van Justitie en Politie had ter plekke officieren gestationeerd die een twijfelachtige reputatie hadden, de Bestuursdienst had geen gezag vanwege politieke inmenging, het wemelde van de illegale Brazilianen.
Tegen elke poging om te komen tot ordening werd hevig geprotesteerd vanuit de Albinezen zelf en A Combinatie. Nu echter concludeert elke politieke leider dat het drama voorkomen had kunnen worden.
Vanuit A Combinatie werd in het ver-leden keihard geprotesteerd toen met Frans-Guyana afspraken werden gemaakt om samen te werken in het grensgebeid. Maar deze zelfde partij schuift nu alle schuld van zich af door te stellen dat ze de minister van Justitie hadden gevraagd voor versterking gedurende de kerstdagen. Dat er geen effectief beleid komt ten aanzien van Brazilianen die illegaal bezig zijn, is echter wel een feit. Velen, waaronder president Ronald Venetiaan, vinden dat het in de aard ligt van de Marrons om zich te vergelden indien één van hen wat is aangedaan, wat de aanleiding was voor de rellen. Surinaamse antropologen vinden dat zo’n benadering veel te simpel is.
De grootste rellen in de geschiedenis van Suriname na de Binnenlandse Oorlog hebben echter niet ertoe geleid dat de president van Suriname Albina heeft bezocht. De Albinezen, waarvan velen niets te maken hebben met de rellen, maar er nu wel door gestigmatiseerd worden, voelen zich dan ook in de steek gelaten. Het ministerie van Justitie en Politie heeft de bezetting in Albina inmiddels versterkt en er is nu wel een officiële samenwerking met de Frans-Guyanese autoriteiten op het gebied van grensbeveiliging. Als het kalf verdronken is…
Politiek landschap
Eerst leek het erop alsof het in de Megacombinatie aardig onrustig was. Nu echter is dat binnen de regeringscoalitie het geval. De stoker is weer Pertjajah Luhur (PL), die een steekspelletje speelt met de andere partijen om zo goed mogelijk geaccommodeerd te worden op de kiezerslijsten.
De partij zou volgens leider Somohardjo in de huidige samenwerking slechts negen verkiesbare plaatsen toebedeeld worden. Dat is volgens de PL-topper absoluut onvoldoende. Zijn partij is zodanig gegroeid dat hij ten minste tien plaatsen moet hebben. Hij zegt vooral vriendjes te willen blijven met zijn partners, maar liever nog voor de onderhandelingen uit de ‘trein’ stapt, ‘want als ik tien plaatsen ga eisen gaat men zeggen dat ik bezig ben met chantagepolitiek’. Hij verbrandt zijn schepen niet achter zich en blijft erbij dat hij wel op het niveau van de rr- en dr-leden wil samenwerken.
Ondertussen ziet president Ronald Venetiaan, voorzitter van de NPS, zich ook voor een dilemma geplaatst. De grootste en meest invloedrijke afdeling binnen zijn partij, die van Paramaribo, heeft aangegeven dat de samenwerking met de PL opgezegd moet worden. Dit advies kan hij eigenlijk niet naast zich neerleggen. Intussen hebben de partners DA’91 en SPA een afwachtende houding aangenomen, A Combinatie heeft aangegeven alleen de verkiezingen in te gaan en het verbond met VHP is reeds gesloten door de NPS. De VHP heeft eerder al duidelijk gemaakt dat zij niet graag heeft dat de PL alleen de verkiezingen ingaat.
Klimaatverandering
Suriname wordt steeds vaker geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. De watersnoodramp die Suriname in 2006 heeft getroffen, was er een voorbode van. In 2008 was er extreme droogte in het binnenland en eind 2009 had de meteorologische dienst voorspeld dat het tot maart 2010 vrijwel droog zou blijven.
Deze droogte is niet gekomen maar wel een fenomeen dat even desastreus is: rukwinden. Suriname is in een maand tijd twee keer geconfronteerd met hevige rukwinden die plaatselijk in de buurten Van Dijk, Zorg en Hoop, Flora en Meerzorg hebben toegeslagen. Deze rukwinden hebben vooral aan de dakbedekking van diverse huizen veel schade aangericht. De meteorologische dienst heeft voorspeld dat deze rukwinden zich vaker zullen gaan voordoen. Het is voor iedereen duidelijk dat de bouwvoorschriften en de manier waarop gebouwd wordt in Suriname drastisch moeten worden aangepakt. De gesteldheid van de grond waarop men bouwt, de dakbedekking die gebruikt wordt en ook de vaklieden die mogen bouwen, moeten aan een dringende evaluatie onderworpen worden.
Vrouwen en onderwijs
De hogere opleidingsinstituten hebben veel meer vrouwelijke studenten dan mannelijke. En steeds meer vrouwen staan voor de klas. Volgens onderzoek, verricht door stichting Projekta en Reina Waalring, promovendi aan de Universiteit van Utrecht, is dat te wijten aan het feit dat op voorhand al wordt aangenomen dat jongens het niet zullen halen. De vrouwen die nu massaal voor de klas staan, hebben de plaats ingenomen van de strenge meesters die een zeker voorbeeldfiguur waren voor de jongens. Ook het feit dat de vader vaak afwezig is in huis en jongens een andere behandeling krijgen dan meisjes in het huishouden, heeft er volgens de beide onderzoeken toe geleid dat nu bijna wordt verwacht dat jongens zullen falen. Er wordt dan ook gepleit voor een aanpak in het onderwijs, die meer gericht is op de behoeftes van jongens. Jongens voelen zich nu steeds meer gedwongen om aan onze mindere verwachtingen te voldoen.
Wesje
Sommigen noemen hem de nieuwe Jörgen Raymann: Stephen Westmaas, ook bekend als Wesje, is er in ieder geval in geslaagd om nog voordat hij (mogelijk) naar Nederland vertrekt, doorlopend volle zalen te trekken in Suriname. Iets wat nog geen enkele Surinaamse artiest gelukt is. De mensen staan uren in de rij voor de kaarten. En omdat er soms minder kaarten worden verkocht dan was aangekondigd, heeft hij er ook een paar boze fans bij. Precies zoals het een echte ster betaamt.
Op de kaart
Lonely planet nam Suriname op in de top tien van meest aan te raden bestemmingen. CNN nam ons op als één van de leukste landen om de jaarwisseling door te brengen en nu is Suriname ook in de Verenigde Staten op de buis te bewonderen via Fox Channel als dé toerismebestemming bij uitstek. Dit moet ons tot een top-wereldbestemming gaan maken. Nu alleen nog een toerismewet en ordening van de sector in eigen land.
Dure bruggen
De bruggen te Uitkijk en Carolina, die beide grotendeels af zijn, moeten coûte que coûte voltooid zijn voor de verkiezingen. En de regering kiest voor de weg van de minste weerstand maar het meeste geld. Ze zit nu in tijdnood en de onafgemaakte bruggen zouden een levensgroot bewijs zijn van het falen van de beleidmakers. En dus is besloten het civiele proces dat loopt tegen aannemer Van Kessel niet af te wachten en zijn consultants gevraagd om na te gaan wat er te doen valt aan deze onafgemaakte bouwsels.