In het Nieuws
Julian With
Psycholoog Julian With heeft een ‘massameeting’ gehouden met als onderwerp ‘Overleven in een vijandig gebied’. Bij deze ontmoeting werden Marrons voorgehouden dat de stadscreolen zelf de oorzaak zijn van hun achtergestelde situatie. Ook de actieve participatie van Marrons in de politiek was volgens With geen garantie op vooruitgang, want na vijf jaar A-Combinatie in het machtscentrum, is er geen verbetering gekomen.
Wat volgens de psycholoog wel de oplossing is, is zijn project Reparatie Intellectuele Schade (RIS), waarbij schoolleiders betaald worden om leerlingen in het binnenland van extra lessen te voorzien. Hij riep de ongeveer vijfhonderd aanwezigen op om geld te doneren om honderd studenten uit het binnenland naar Paramaribo te halen en hun verdere studie te betalen. In de aanloop naar de bijeenkomst was er veel ophef, want With gaf aan dat er geen plaats was voor journalisten en andere pottenkijkers. Alleen mensen uit het binnenland die Saramakaans en Aucaans spreken, waren welkom. En die waren na afloop niet echt tevreden, omdat With volgens hen op eigen gewin uit is.
Opnieuw crash Blue Wing
Voor de derde keer in twee jaar stortte op zaterdag 15 mei een Antonov van het type An 28 van luchtvaartmaatschappij Blue Wing neer, op ongeveer vijf kilometer afstand van het dorp Puketi in het Oosten van Suriname. Daarbij kwamen alle acht inzittenden (twee piloten en zes passagiers) om het leven. Ooggetuigen gaven aan dat zij eerst een enorme knal hoorden en dat het toestel daarna in rap tempo omlaag dook.
Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbestrijding (NCCR) werd direct in stelling gebracht, maar vanwege slecht weer kon het bedoelde gebied niet bereikt worden. Twee dagen na de crash kwamen de stoffelijke resten naar Paramaribo, waarna het identificatieproces werd ingesteld. Intussen heeft de Civil Aviatian Savety Authority Suriname (Casas) besloten dat de vliegtuigen van het type Antonov An 28 aan de grond blijven totdat de oorzaak van de crash duidelijk is. De rapporten van de eerdere ongelukken in 2008 en 2009 waren op het moment van de jongste crash officieel nog niet af. Eind mei verscheen het verslag over het dodelijke ongeluk in 2008, maar de inhoud hiervan werd niet gelijk prijs gegeven. Volgens de directie van Blue Wing heeft bij dit laatste incident het slechte weer het vliegtuig parten gespeeld.
Publieke debatten
De kiezer die een partij(combinatie) wilde kiezen op basis van een partijprogramma kwam zwaar bedrogen uit. Het verkiezingsprogramma van het Nieuw Front kwam zelfs enkele dagen voor de verkiezingen pas uit, die van de Mega Combinatie was slechts in delen te vinden. Dat van de Volks Alliantie was doorspekt met vage beloften, evenals dat van A Combinatie. Een positieve ontwikkeling was echter dat er drie publieke debatten werden gehouden in aanloop naar de verkiezingen toe. De meest zwaarwichtige was van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), waarbij vooral de vertegenwoordiger van de Pertjajah Luhur een zeer onduidelijke presentatie gaf. Geen van de lijsttrekkers deed echter mee aan de debatten.
Voetballen bij Stibula
Gulle gevers Suriprofs en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) openden een voetbalveldje van kunstgras bij buurthuis Stibula op Latour. Jongens en meisjes kunnen voortaan weer lekker voetballen en tot ’s avonds laat, want de twee organisaties leverden ook meteen veldverlichting.
Jaarlijks ondersteunen zij voor ruim tweehonderdduizend euro aan sportieve projecten in Suriname. Stibula diende ook bij Staatolie een projectvoorstel in ter verbetering van de sportmogelijkheden, maar tot nu toe zijn er nog geen punten gescoord. Suriprofs en de KNVB handelden echter snel en na veertien maanden konden de kinderen samen met Stanley Menzo de aftrap geven. Wilt u ook een hypermodern trapveldje in de buurt? Buurtorganisaties en andere belangstellenden kunnen projecten aanmelden via www.suriprofs.nl
Verkiezingsuitslag maakt MC winnaar
Suriname heeft gesproken en met 23 zetels is de Mega Combinatie (MC), met als grootste speler de NDP, de winnaar geworden. De partijen van het Nieuw Front (NF), die een zeer kostbare
verkiezingscampagne hebben gevoerd, werden afgestraft en gingen van 23 naar veertien zetels. De NPS van president Ronald Venetiaan was de grootste verliezer en viel van acht naar vier zetels terug. De Volks Alliantie (VA), met Pertjajah Luhur (PL), bleef ondanks de aansluiting van diverse Javaanse partijen, de PSV en de UPS, stationair op zes zetels. A-Combinatie groeide van vijf naar zeven zetels en nieuwkomer DOE kreeg na drie verkiezingen eindelijk een zetel. Om een president te kiezen zijn 34 van de 51 stemmen in het parlement nodig, of de helft plus één in de Verenigde Volksvergadering (VVV). Met 64 procent van de district- en resortraadsleden achter zich zal de MC geen moeite hebben om de president en vice-president te kiezen. Om een parlementsvoorzitter te kiezen zijn echter 26 zetels nodig in het parlement. De MC is dan ook direct na het bekend maken van de uitslag aan het onderhandelen gegaan. Hoewel Bouterse voor de verkiezingen benadrukte dat hij niet zou samenwerken met Ronny Brunswijk (AC), tekende hij al op 3 juni een intentieverklaring met zijn vroegere aartsvijand. Bij het ter perse gaan van deze editie waren ook nog gesprekken gaande met Paul Somohardjo (PL), met wie Bouterse, uitgaande van uitspraken tijdens de campagne, ook niet zou samenwerken. Om macht te vergaren zetten politici graag persoonlijke bezwaren opzij en worden vijanden zonder schroom vrienden.
Bestralingscentrum
Suriname krijgt een bestralingscentrum voor kankerpatiënten. Het gebouw staat er al en de apparatuur is ook al in stelling gebracht. Twee radiotherapeuten zijn in Nederland in opleiding, evenals vijf verpleegkundigen die speciaal voor dit centrum opgeleid worden.
Het centrum wordt gebouwd om niet alleen in Suriname maar ook in de regio toonaangevend te zijn. Surinaamse kankerpatiënten moeten tot de ingebruikname naar Columbia. De hoge kosten kunnen slechts door enkelen worden opgehoest. De officiële opening van het centrum is gepland voor 5 november van dit jaar.
Domeingrond nu te koop
Het kopen van domeingrond is sinds kort mogelijk. Surinamers kunnen eigenaar worden voor een prijs die schommelt tussen de vijf en veertig euro per vierkante meter. Vreemdelingen, stichtingen, rechtspersonen en naamloze vennootschappen komen hier echter niet voor in aanmerking. De maximale grootte van het terrein dat de status van eigendom kan krijgen, is 2.500 vierkante meter. Slechts kavels die bestemd zijn voor bewoning of bebouwing, zullen in eerste instantie in aanmerking kunnen komen. In de districten Nickerie, Saramacca, Paramaribo en Wanica zijn zes gebieden geïdentificeerd waar het goedgekeurde raadsvoorstel betrekking op heeft.
Weg Southdrain
De weg die Nieuw Nickerie en Southdrain met elkaar verbindt, is eindelijk volledig geasfalteerd. Daardoor is de veerverbinding met buurland Guyana nu twaalf maanden per jaar bereikbaar. Het project heeft jaren vertraging opgelopen en is zelfs een tijdje on hold gezet als gevolg van meerdere en onverwachte problemen waar de aannemers op stuitten en een steeds terugkerend geldgebrek. De asfaltering is grotendeels bekostigd met vele miljoenen euro’s van de Europese Unie.
Deel MOP flopt
Volgens demissionair minister Rick van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking is de sociale paragraaf van het Meerjaren Ontwikkelings Programma (MOP) geflopt. Dat baseert hij op het feit dat de volkswoningbouwprogramma’s nauwelijks van de grond zijn gekomen. Enkele zaken die volgens de bewindsman ook geen aandacht hebben gekregen, zijn de voorgenomen energieprojecten, zoals waterkrachtwerken die in het binnenland zouden worden ontwikkeld. Hij noemde het Jaikreek-Tapahonyproject en het Kabalebo-project. Ook de geplande privatisering van staatsbedrijven, zoals SML, Bruynzeel en Surland, is volgens de bewindsman stug verlopen of mislukt.
Hoofdbureau
Ruim dertig jaar nadat het oude hoofdbureau tegenover de platte brug in Paramaribo bij de staatsgreep van 25 februari 1980 door militairen werd verwoest, krijgt het Korps Politie Suriname weer een nieuw acceptabel onderkomen. Voor de bouw hiervan werd door minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie de eerste steen gelegd op de hoek van de Gemenelandsweg en de Johan Adolf Pengelstraat, de locatie die hier al meer dan een kwart eeuw voor was gereserveerd. De bouwkosten zijn begroot op ongeveer 2,6 miljoen euro. Het project wordt bekostigd door de staat en uit het restant van de Verdragsmiddelen. Het gebouw moet voor het einde van volgend jaar worden opgeleverd.