In het nieuws
Schaarse tomaten
Een paar tomaten voor zes srd, dat zijn momenteel de prijzen. Het is onbetaalbaar geworden voor de gemiddelde Surinamer. Oorzaak is een motje die op de bloem van de tomatenplant een eitje legt, waaruit later de rups groeit die de tomaat van binnen opeet. Het beest met de mooie naam ‘Neoleucinoides elegantalis’ is meegekomen met tomaten uit Brazilië en als de importeur de partij nu vernietigd had, was er weinig aan de hand geweest. De kratten werden echter geleegd in de natuur en de rupsen (in de volksmond toepasselijk ‘boorders’ genoemd) hebben nu heel Suriname veroverd. Bestrijdingsmiddelen zijn voor tuinders te duur (tweehonderd euro per liter). De oplossing ligt in wisselbouw, dus Suriname verdelen in districten waar beurtelings tomaten gekweekt mogen worden. Gangbare praktijk in Brazilië, maar voer een dergelijk plan hier maar eens uit.
Herziening districtenstelsel
Het kiesstelsel dat nu gebaseerd is op een evenredige vertegenwoordiging van de districten moet veranderen. Dat menen vooral de partijen die de verkiezing verloren hebben. Het systeem heeft er trouwens voor gezorgd dat een partij als DOE met zelfs meer dan 10.000 stemmen, maar één zetel heeft gehaald, terwijl A Combinatie er zeven heeft met ongeveer hetzelfde aantal stemmen. Dit komt omdat een stem in dunbevolkte districten zoals Sipaliwini en Coronie meer weegt dan een stem in dichtbevolkte districten zoals Paramaribo. Voorstanders van dit systeem argumenteren dat met een landelijk evenredig systeem een district zoals Coronie met slechts achttienhonderd kiesgerechtigden, geen zetels toebedeeld zal krijgen. De Mega Combinatie, die de meeste zetels heeft behaald, belooft het districtenstelsel te veranderen indien ze in het machtscentrum komt. Ook het Nieuw Front die tien jaar in het zadel zat en alle tijd had om er iets aan te doen, klaagt nu dat het stelsel veranderen moet.
Fair trade label
Het WWF wil voortaan aan de klant kunnen laten zien waar zijn of haar goud vandaan komt. Goud dat op milieuvriendelijke wijze is gewonnen zou een fair trade label moeten krijgen. De organisatie wil hierdoor dat de burger een actievere rol gaat spelen bij de effectieve bestrijding van kwikgebruik in het milieu.
Koersschommelingen
Het leek na de verkiezingen even alsof Suriname een herhaling kreeg van de periode 1996- 2000. Toen steeg de koers ook ongecontroleerd. Gelijk na de verkiezingen van 25 mei vloog de Amerikaanse dollar binnen twee weken tijd van 2,90 srd voor een USdollar naar ongeveer 3,80 srd. Ook de prijzen in de winkels stegen. De regering Venetiaan schrijft die stijging toe aan de onzekerheid in de economie en ondernemers wijzen de vinger naar de winst van de Mega Combinatie. Deze partij meent dat de stijging niet op haar bord geschreven kan worden, omdat ze niet eens in het zadel zaten. Een groep economen zegt dat de stijging al heel lang in de lucht hing, omdat de staat Suriname al lange tijd meer uitgeeft dan het verdient. De cambiohouders houden twee of meer grote ondernemers verantwoordelijk voor de stijging, omdat zij opzettelijk dollars zouden opkopen tegen hoge tarieven. Na een oproep aan de gehele gemeenschap daalde de koers weer naar 3,30 srd voor een USdollar.
Simons verrassende winnaar
Tegen de verwachtingen in is Jennifer Geerlings-Simons op 30 juni gekozen tot voorzitter van de Nationale Assemblee. De ervaren politicus, lid van de Nationale Democratische Partij (NDP) die deel uitmaakt van de Mega Combinatie, kreeg 26 van de vijftig stemmen. De kandidaat van het blok van Nieuw Front (NF), Volks Alliantie (VA) en A Combinatie (AC), Paul Somohardjo (Pertjajah Luhur), haalde het tot zijn eigen grote verbijstering niet. Tegen de politieke traditie in, kozen twee leden van die combinatie voor de tegenstander, vermoedelijk omdat ze geen vertrouwen hadden in een nieuwe termijn van Somohardjo, onder wiens leiding de Assemblee de afgelopen vijf jaar nauwelijks functioneerde. Somohardjo spreekt van ‘verraad’ en heeft gedreigd de verkiezing van de president en vice-president in het parlement te blokkeren door zijn politieke partners op te roepen geen quorum te verlenen. De kandidaat van NF/VA/AC voor het vice-voorzitterschap, Ruth Wijdenbosch, kon wel op voldoende steun rekenen. Daardoor is een unieke situatie ontstaan: nooit eerder hadden twee vrouwen de leiding in de Nationale Assemblee.
Zware Surinamers
Surinamers eten te zout, te zoet, te vet en bewegen nauwelijks. De WHO is dan ook tot de conclusie gekomen dat één op de twee Surinamers zwaarlijvig is. Hart en vaatziekten staan op nummer één wat betreft doodsoorzaken in Suriname.
Diëtisten menen dat deze cijfers een nationale aanpak rechtvaardigen en vinden dat het beleid van het ministerie van Volksgezondheid hierop toegespitst moet worden. Op school, op het werk en in de vrije tijd moeten meer mogelijkheden komen om te bewegen. Verder zou een behandeling door diëtisten ook opgenomen moeten worden in de ziektekostenverzekering.
Djagendre Ramkhelawan overleden
Op 24 juni overleed oud-parlementariër Djagendre Ramkhelawan op 64-jarige leeftijd. Hij was van 2000 tot 2005 lid van het parlement namens het Democratisch Alternatief (DA), dat deel uitmaakte van de Millennium Combinatie. Daarvoor was hij lid van verschillende andere politieke partijen. Zijn betogen in het parlement waren befaamd en bevlogen: hij liet zich door niets of niemand de mond snoeren en moest soms met behulp van de sterke arm uit de vergaderzaal worden verwijderd. Niet voor niets had hij de bijnaam ‘bommenwerper’. In 2004 verscheen zijn autobiografie ‘De keerzijde van de medaille’. Ramkhelawan laat een vrouw en drie zonen achter.
World Expo 2010
Bij de opening van de World Expo op 1 mei stond het Surinaamse paviljoen er, maar zonder de kunstwerken. Voor Suriname was het een valse start, maar inmiddels is het paviljoen ingericht met, volgens de officiële website, totempalen, een showcase van onze briljante cultuur en kunst, pittoreske beelden uit de natuur en het traditionele stadsleven. Directoraat Cultuur is verantwoordelijk voor het aanbod en stuurde in juli ook de dansvoorstelling Our Story van Art.Lab en Suriname Dance Company om ons land te representeren. De World Expo 2010 is nog te bezoeken tot 31 oktober 2010. Het bezoekersaantal wordt geschat op 70 miljoen.
Suriname stemt vóór walvisvangst
Suriname is het enige land in Zuid-Amerika dat voor walvisvangst is. Althans, dat beweert Green Heritage Fund Suriname. Deze NGO heeft acties gevoerd om Suriname tegen walvisvangst te laten stemmen tijdens de internationale walvisvangst bijeenkomst van eind juni in Marokko. Suriname zou volgens deze NGO geld krijgen van Japan voor een stem vóór walvisvangst. Dit baseert de stichting op het feit dat Suriname altijd precies hetzelfde stemgedrag van Japan heeft vertoond en daarna projecten heeft uitgevoerd die door Japan waren gefinancierd. De minister van Landbouw Veeteelt en Visserij ontkent dat en is van mening dat Suriname slechts voor stemt om de culturele gewoonten van Japan te respecteren.