In het Nieuws, 43
Iedere maand houdt de redactie van Parbode een selectie van het meest in het oog springende nieuws uit dagbladen en op radio en televisie in de voorbije weken tegen het licht.
Verdwenen drugs
Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie geeft vaak aan bijzonder goed geïnformeerd te zijn. Vreemd genoeg laat de alles wetende kennis hem op cruciale momenten in de steek. Er zouden zaken niet pluis zijn met het vreemdelingenbeleid op het ministerie en nu is als neusje van de zalm een grote hoeveelheid cocaïne verdwenen uit de kluis van het meest elite politieteam in Suriname, het A-team, waarvan de minister zelf de leiding samenstelt.
Noch van de problemen ten aanzien van het vreemdelingenbeleid, noch van de achtergronden van de veelbesproken drugsdiefstal wist de minister, volgens zijn zeggen, echter iets. Hoewel bronnen bij de politie bevestigen dat de drugs al enige tijd waren verdwenen en de minister bevestigt dat er camerabeveiliging is op het plaatsdelict (en deze beelden ook bruikbaar zijn voor het onderzoek) was er weken na de bekendmaking niemand aangehouden, noch uit functie gezet. Er zou wel een sleutelbeheerder zijn voor de kluis, maar de sleutel ging van hand tot hand.
Alle kritische vragen aan de minister worden steevast bestempeld als een poging zaken in een politieke sfeer te brengen. Om achter de schuldigen te komen gaat de politie een integriteitsonderzoek met leugendetectortest doen onder de manschappen van de diverse eenheden. Opvallend genoeg stelde de politie heel snel nadat de verdwijning van de drugs bekend werd ‘Operatie Koetai’ in, die drugsvervoer vanuit Guyana via Coronie moet onderscheppen. Afleidingsmanoeuvre of niet?
SPA zonder eenheid
De Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) heeft in de persoon van Guno Castelen een nieuwe voorzitter. Dit tot ongenoegen van de verliezende kandidaat-voorzitter Clifford Marica. Volgens Marica zou de onafhankelijke kiescommissie niet onpartijdig hebben gehandeld door besluiten, genomen tijdens algemene ledenvergaderingen van twee van de tien kernbesturen in de districten, ongeldig te verklaren en bij die kernbesturen zelf aan te wijzen wie tijdens de bestuursverkiezing mocht meedoen aan de stemming. Marica, die namens de SPA het ministerie van Handel en Industrie onder zich heeft, mag volgens Castelen aanblijven indien hij doet wat de partij, in deze dus het nieuwe bestuur, van hem verlangt. Marica beraadt zich over welke stappen te ondernemen om zijn gelijk te krijgen en overweegt de gang naar de rechter om de verkiezingen ongeldig te verklaren. Een nieuwe partij oprichten of zich aansluiten bij een andere partij behoren vooralsnog niet tot de mogelijkheden, geeft Marica aan. Maar dat de eenheid binnen de SPA nu helemaal is verdwenen, is wel duidelijk.
Verjonging
Hardeo Ramadhin en Soewarto Moestadja hebben in hun boek ‘Met het oog op 2010’ aangegeven dat het electoraat verjonging en meer ‘drive’ wil. Dat is volgens hen dan ook de voorwaarde voor overleving van het Nieuw Front. Verder stellen zij dat bij gelijkblijvend stemgedrag geconstateerd kan worden dat de Megacombinatie, met als sterke speler de NDP, de grootste kans maakt op regeermacht. Die kans wordt ook steeds groter door een verdeeld Nieuw Front, dat maar geen vuist kan vormen op weg naar de verkiezingen. Er is echter aangegeven, dat met de geprojecteerde 25 van de 51 mogelijke zetels samenwerking met andere partijen absoluut nodig zal zijn. De opiniepeilingen van het Idos geven ook aan dat de Megacombinatie in de cruciale districten Paramaribo en Wanica de meeste rr-zetels zal opstrijken en daardoor een goede kans maakt bij een eventuele verkiezing van een president en vicepresident binnen de Verenigde Volksvergadering (VVV). Bij deze verkiezing is een gewone meerderheid al voldoende om de overwinning binnen te halen, terwijl bij verkiezing binnen DNA een tweederde meerderheid nodig is. De aspiraties van Dési Bouterse om nu eindelijk president van Suriname te worden, lijken daardoor realiteit te kunnen worden.
Uitbreidingen
Staatsolie zal ondanks dat de bruto-inkomsten met 48 procent en de afdrachten aan de staat met tachtig procent zijn geslonken in vergelijking met dezelfde periode in 2008, toch overgaan tot het uitbreiden van de raffinaderij die haar in staat stelt de productie op te voeren van 7.000 barrels naar 15.000 barrels op dagbasis. Ook Rosebel Goldmines (RGM) heeft uitbreiding in gedachten en heeft met een investering van 45 miljoen USdollar gezorgd voor 41 procent van de inkomsten van de acht mijnen die de multinational Iamgold exploiteert. RGM is het absolute vlaggenschip van de Iamgold-operatie en boekt met de hoge internationale goudprijs enorme winsten. Door een onfortuinlijke deal qua aandelenkapitaal profiteert Suriname minder dan evenredig van deze gunstige internationale goudprijs.
Hollende koersen
Na maanden van stijgende euro- en USdollar-koersen heeft de Centrale Bank van Suriname maatregelen getroffen om de koers omlaag te krijgen. De bank stelde grote bedragen aan euro’s en USdollars ter beschikking aan de commerciële banken. Deze konden de valuta doorverkopen aan handelaren, die een bewijs moesten overleggen van overzeese betalingsverplichtingen. Het effect hiervan was duidelijk merkbaar: de koersen bij de cambio’s kelderden binnen een week. Een kritische noot van de samenleving is echter dat de banken geen lijsten publiceren met namen van handelaren die valuta hebben kunnen krijgen, waardoor de transparantie
zoek is.
Terugroepwet als obstakel
De politiek heeft geleerd van het verleden en heeft het voor (leden van) politieke partijen, die stemmen hebben vergaard onder de vleugels van een bepaalde combinatie of partij, onmogelijk gemaakt te vertrekken met medeneming van deze stemmen.
Aan de vooravond van de verkiezingen vormt deze wet een obstakel voor partijen om samen te werken. Bij een verschil van mening kan namelijk niet meer als voorheen worden weggelopen uit de partij om aansluiting te zoeken bij een andere of om een eigen fractie op te zetten.
Met de Terugroepwet kan de partij of de combinatie deze partij of persoon gewoon terugroepen.
IN HET KORT
Adviseur
De Nederlandse ex-minister van Binnenlandse Zaken en oud-burgemeester van Rotterdam Bram Peper gaat parlementsvoorzitter en Pertjajah Luhur-voorzitter Paul ‘mi no schopping’ Somohardjo in de aanloop naar de verkiezingen adviezen geven. Je vraagt je af wat het prominente lid van de respectabele Partij van de Arbeid (PvdA) bezielt. Gekker moet het niet worden! Wie volgt? Oud-premier Ruud Lubbers die Dési Bouterse gaat adviseren of Wim Kok die Ronnie Brunswijk aan het presidentschap moet helpen? En anders wil justitieminister Hirsch Ballin wellicht zijn achter de tralies zittende ex-collega Siegfried Gilds te hulp schieten om zijn diep gezonken Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) te bergen?
Ultimatum
Telecombedrijf Uniqa zit in een hoek waar klappen dreigen te vallen. Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) eist van de onderneming eerder gemaakte afspraken over het aanbrengen van voorzieningen na te komen, onder dreiging van intrekking van de vergunning. Ook vanuit Curaçao drijven donkere wolken deze kant op. Anthony Godett, eilandsbestuurder én president-commissaris van het nationale telecombedrijf UTS, dat aandeelhouder is van Uniqa, is van mening dat de winst van UTS niet gebruikt mag worden om verliezen te dekken van de buitenlandse activiteiten van het bedrijf. “Als het aan mij ligt worden de ondernemingen op St. Kitts, in Nederland en Suriname, in die volgorde, gesloten”, aldus Godett tegenover het Antilliaanse dagblad Amigoe. Hij stelt wel dat de UTS-vestiging in Suriname, Uniqa dus, een jaar de tijd krijgt om een turnaround te bewerkstelligen.