In het Nieuws
Verkeersdoden
Het aantal verkeersslachtoffers is door de jaren heen flink toegenomen. Werden in 2000 nog ‘maar’ 68 slachtoffers geteld, in 2007 en in 2008 waren het er al negentig. En vorig jaar werd een record van 112 doden bereikt. Tel daar de duizenden gewonden bij op en je kan niet anders dan concluderen dat het met de verkeersveiligheid in Suriname beroerd is gesteld. Ons land behoort zelfs tot de top-5 van meest verkeersonveilige landen in de wereld. Het aantal verkeersdoden is met deze cijfers verhoudingsgewijs meer dan het vijfvoudige in vergelijking met Nederland.
Ondanks de vele voorlichtingscampagnes, het verhogen van de verkeersboetes, het intensiveren van de politiesurveillances in het verkeer en het instellen van een verkeersrechter, komt er maar geen verandering in deze situatie. De oorzaken liggen volgens experts op diverse gebieden. In de eerste plaats is het aantal wegen in Paramaribo niet uitgebreid, terwijl het aantal auto’s substantieel is toegenomen. De wegen zijn door het nieuwe asfalt gladder dan ooit en vaak genoeg ontbreken zowel wegmeubilair als -markeringen. Verder laat vooral het gedrag van de weggebruikers veel te wensen over en beschouwen enkele bestuurders de auto als een statussymbool, om een bepaald machogedrag mee te tonen.
Psychologen beweren echter dat de voorlichting anders aangepakt moet worden. Zo moet volgens hen de nadruk gelegd worden op hoe het wel moet. Dus in plaats van telkens bloederige beelden te tonen, zou de voorlichting gefocust moeten worden op hoe er wel gereden dient te worden in het verkeer. Omdat schokkende beelden die te vaak op televisie en in de kranten verschijnen, na een tijd hun schokeffect verliezen.
Voor het blok
Voorzitter Ronald Venetiaan van de Nationale Partij Suriname (NPS) zit nog meer dan voorheen behoorlijk in zijn maag met Pertjajah Luhur (PL). De partij van enfant terrible Paul Somohardjo heeft via het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) een staaltje landjepik uitgehaald in Para, het geboortedistrict van Venetiaan. Om zijn misnoegen kracht bij te zetten, was de president niet aanwezig bij de verjaardag van de Pertjajah Luhur. Op dit feestje reikte voorzitter Ram Sardjoe van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) PL echter wel de hand, door te stellen dat de VHP niet graag ziet dat de huidige coalitiegenoot de verkiezingen alleen in zou gaan.
Door deze handeling zet de VHP de NPS behoorlijk voor het blok. Want vanuit de NPS is aangegeven dat men de verkiezingen van mei 2010 wel in wil gaan met de VHP, maar vooralsnog is met geen woord gerept over samenwerking met PL. Somohardjo bevestigde de gespannen situatie in de coalitie door te stellen dat hij niet bang was voor zijn vijanden, maar wel voor zijn vrienden in de coalitie die een heleboel dyugu dyugu aan het veroorzaken zouden zijn. De PL-topman ziet namelijk niets verkeerds in het handelen van de RGB-minister, die een stuk grond in Para heeft afgestaan voor het opzetten van een recreatieoord. Volgens de Paranen is de grond echter familie-eigendom, terwijl RGB-minister Michael Jong Tjien Fa beweert dat de grond enkele jaren geleden weer in de boezem van de staat is gekomen. Pikant detail is dat Somohardjo één van de adviseurs is van het bewuste bedrijf.
Hij gaf trouwens toe grond af te pikken van mensen door te stellen: ‘Mensen zeggen dat ik grond inpik, dan wat? Als het maar voor een goed doel is’.
De vraag is hoelang Venetiaan dit nog pikt.
Decembermonument
Met het onthullen van een monument in het Fort Zeelandia, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de moorden van 8 december 1982, heeft Suriname volgens de nabestaanden een stap richting eerherstel van deze vijftien gevallenen gezet.
Zij achten het belangrijk dat door de regering voor de afronding van het lopend proces officieel aangeeft, dat hun geliefden op de vlucht werden doodgeschoten en geen CIA-informanten waren of een tegencoup aan het plannen waren. De nabestaanden geven aan dat uitgebreid forensisch onderzoek en de getuigenverklaringen die lezingen inmiddels hebben ontkracht. Door hun naam nu te zuiveren van deze blaam, kan eerherstel gerealiseerd worden.
Volgens de Organisatie voor Gerechtig-heid en Vrede (OGV) is het van zeer groot belang waakzaam te blijven; want dat wat eens is gebeurd, kan weer gebeuren. Dat is de kern van de herdenking van 8 december 1982 en dat is wat het monument ook symboliseert, aldus de OGV.
Waakzaamheid
De Afobakaweg is geen laterietweg meer. De asfaltering van deze wegstrekking heeft niet alleen gezorgd voor een betere ontsluiting van dit gebied, maar ook voor een waardetoename van de gronden langs deze weg. Veel bewoners, waarvan sommigen zich daar hebben gevestigd na de volksverhuizing bij de aanleg van het stuwmeer, hebben langs de weg de gronden al decennialang in gebruik. Maar vaak genoeg hebben ze de percelen echter niet officieel aangevraagd. Met als gevolg dat ze dus illegaal domeingrond bewonen. Dat maakt de weg vrij voor investeerders om deze gronden aan te vragen en ermee te gaan speculeren. Dit zegt de geoloog Eddy Monsels. De bewoners die vaak genoeg weinig tot geen opleiding hebben genoten, kennen volgens hem zelden de bureaucratische wegen om deze percelen aan te vragen.De geoloog roept de bewoners op om de gronden officieel aan te vragen en bij de niet-gouvernementele organisaties dringt hij aan mensen voor te lichten en aan te zetten tot actie.
UFO-meldpunt
Surinamers staren sinds kort massaal naar boven, want het Meldpunt UFO’s boven Surinaams Territoir (MUST) heeft het levenslicht gezien. En sinds de oprichting in augustus 2009 heeft de organisatie al meer dan zeven meldingen gehad van vreemde objecten in ons luchtruim. Een binnengekomen melding wordt serieus onderzocht: pas als alle logische oorzaken zijn geëlimineerd, er eventuele getuigen gevonden worden en de melding de kenmerken van een UFO vertoond, wordt aangenomen dat het daadwerkelijk een buitenaards ruimtevaartuig kan zijn. Nu maar hopen dat ze niet landen!
Onproductief parlement
Het parlement onder voorzitterschap van Paul Somohardjo is het meest onproductieve sinds de onafhankelijkheid. Dit ondanks het feit dat deze coalitie kan bogen op een ruime meerderheid in de Nationale Assemblee. Dat zeggen zowel Emile Wijntuin, één van Surinames oudste ex-parlementsvoorzitters, en Indra Djawalapersad, de eerste vrouwelijke voorzitter. De coalitie heeft vaak niet kunnen zorgen voor een meerderheid, de interpellatievoorstellen stapelen zich op. Zelfs vergaderingen die coalitieleden hebben aangevraagd, worden niet uitgeschreven en strategische wetten komen pas voor op de agenda als voorzitter Somohardjo daar zelf zin in heeft.