Ingezonden
Uitgekeken
Met grote teleurstelling las ik in het julinummer van Parbode dat de televisierubriek ‘Uitgekeken’ niet meer zal verschijnen. Het was juist één van de eerste stukken die ik las, omdat het precies de vinger op de zere plek voor wat programma’s op televisie betreft. Lekker kritisch en altijd waar. Ik hoop dat de redactie op de beslissing die volgens mij velen wordt betreurd zal terugkomen. En dat we in de toekomst toch weer kunnen gaan genieten van ‘Uitgekeken’.
Peter Soesen
Paramaribo
Slachthuis
Naar aanleiding van het artikel ‘We eten nog altijd varken’ in de Parbode van augustus willen wij reageren. Het artikel is qua opzet niet wat wij hadden verwacht. Wij waren ervan overtuigd dat het een artikel zou worden dat een positief beeld van ons bedrijf en de sector zou weergeven.
Allereerst wil ik stellen dat ik nooit in de ‘ik-vorm’ praat: Geert van Dijk is directeur van Varross nv en Marcel ’d Haese draait het slachthuis. Ik ben alleen verantwoordelijk voor de sales, marketing, import en HACCP. Verder enkele correcties: in de eerste kolom is de passage ‘het geluid is van de varkens die wachten op de verlossende elektroshock’ totaal niet gepast. En varkens bij elkaar maken altijd lawaai! Ook staat er dat René Gosen de dagelijkse leiding in het slachthuis heeft, dit is Marcel ‘d Haese.
In de tweede kolom: ‘de hotelkamers’ heten gewoon varkensstallen. En waarom moet er staan ‘dat het onvermijdelijk er aan komt’ en ‘de varkens getrakteerd worden op een koude douche’? Schrijf gewoon dat ze nat gemaakt worden om rustig te worden. En hoezo ‘de man met de ijzeren staaf’? ‘De man drijft de varkens op naar het verdoofhok’, zou beter op zijn plaats zijn. In de derde kolom: ‘maar aan de stroomstoot – tot en met – ze bloeden dood’, zou je beter kunnen zetten ‘na het toedienen van de stroomstoot’ en laat het voltage weg! En het hele stuk tussen ‘nadien begint het grove werk’ en ‘het ruikt hier niet naar de dood’ is helemaal verkeerd. Er zou moeten geschreven worden over het begin van de rest van het slachtproces: de buik gaat open en de ingewanden worden uitgenomen, de borstkas gaat open voor de rode organen en na het zagen keurt de keurmeester van het ministerie van LVV het karkas van het varken, waarna het goedgekeurd in de koelcel gaat. Ook op bladzijde 11, tweede kolom, staat weer vermeld dat Gosen hoofd van het slachthuis is, dat is verkeerd, Marcel ’d Haese is hoofd van het slachthuis. De rest van het artikel kan passeren.
René Gosen
Varross NV
Paramaribo
Noot van de redactie:
Wij betreuren dat bij Varross en sommige lezers wellicht de indruk is ontstaan dat een onjuist of vertekend beeld is geschetst van de dagelijkse gang van zaken in het slachthuis. Dit is uiteraard nimmer de bedoeling geweest.
Gehandicapten
Het artikel over het tekort aan opvangfaciliteiten voor kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking in de vorige editie van Parbode heeft mij aangegrepen. Ik heb zelf tot tien jaar geleden in de zorg in Suriname gewerkt en heb in die periode ervaren wat in het artikel staat. Het is triest om te lezen dat er sindsdien niets is veranderd. Zorg voor mensen met een handicap is deels een taak van de overheid, zoals die ook moet zorgen voor bejaarden. Maar in Suriname is het kennelijk nog altijd zo dat mensen die hulpbehoevend zijn vooral afhankelijk zijn van hardwerkende verzorgers van particuliere instellingen die veel te weinig geld verdienen. Laten we hopen dat een volgende regering wel het respect kan opbrengen voor de medemens. Want een regering die zich niet bekommert om zijn volk, moet zich diep schamen.
Tessa Berenstein
Amsterdam